Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 9)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

  Stránky: 1 2 3 ... 9 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 175]

Téma: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Zajimal sem se trochu o zapojeni OTL lampovych zesilovacu a tak nejak mi prisel na mysl cinitel tlumeni. Vidim zde totiz zasadni rozpor. Na jedne strane si jedna skupina tranzistorovych audiofilu nafukuje epenisy DF v radu stovek dosazenych mj diky "palcovym" kabelum a pochvaluje si, jak to dobre hraje, tak druha skupina lampovych audiofilu, kde se u OTL dostanou s vystupnim odporem stezi na Rz repraku (DF kolem 1) tak si taky pochvaluje, ze to hraje este lip nez ty tranzistory. A lampace s vystupnim trafem na tom asi nebudou o moc lepe. Jak to tedy je? Ja osobne sem celkem nenarocny posluchac, keremu staci obyc tranzistor. zesak od kenwoodu, ale zajimal by me nazor nekoho ze zdejsich odborniku smile

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

IMHO činitel tlumení není důležitý pokud je vyšší než cca 5 smile Běžná reprobedna má před basákem špulku s odporem v řádu 0,1 - 0,5 ohmu, takže asi tak.

Jiná věc by byl subwoofer, ale tam asi nikdo lampáče neaplikuje (doufám).

BTW i lampáče mohou mít DF 5 - 10, např. starý Music70. Ten taky nemá problém ukočírovat ptačí budky s hliníkovými SEASy.

Samozřejmě, obecně řečeno tlumení ze strany zesilovače má zásadní vliv na přenosovou charakteristiku basáku v okolí rezonance - zvýšením výstupního odporu (menší DF) se mění ladění filtru "od bessela k čebyševovi", objeví se hrbík na charce, mnohým se pak takto získaných "víc basůch" líbí.

Limitním případem je ten, kdy je DF tak vysoký, že zůstává jen ona špulka a dráty před basákem. troufám si tvrdit, že těch avizovaných 5 - 10 úplně stačí.

Navíc, "kontrola basáku" nebo jak se to nazývá není dána jen tím DF (který se taky dá měřit různými metodami vedoucími k různým hodnotám).

Zamotal jsem to dostatečně? smile

Web

(upravil rayer 30. 7. 2010 14:35)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

A jak se doslo k tomu DF u Music70? Jak je dany vlastne Ri lampace s vystupnim trafem? Ja bych rek, ze to je Ra pretransformovany pomerem druhych mocnin zavitu na prim. a sek. Nebo to vzit podle indukcnosti sekundaru? Znamy nameril na svem VT 25mH, coz by na nakych 40Hz dalo 6ohm (repro pouziva 8ohm).

Jinak k tomu zvyrazneni basu vlivem rezonance basaku - jo jeden stavitel OTL si liboval ze to hraje pevne basy, tak nevim jesi tim nemyslel prave tento efekt smile

A u ty tlumivky ve vyhybce, nemelo by se pocitat spis s jeji reaktanci? Vzdyt zpetne indukovany napeti neni DC ale zase nejaka stridavina.

Napada me spis merit to pametovym oscikem (nebo staci samplovat zvukovkou) jaka bude odezva na nejaky basovy impulz treba pulsinusovka. Jesi tam bude videt dokmitavani. Ale na druhou stranu psychoakusticky model napr. MP3 kodeku pocita s tim, ze pokud ucho dostane dynamickou pecku, tak dojde k maskovani, kdy dalsich par ms prakticky neslysi, takze je fuk jesi si reprak dokmitava nebo ne. Rek bych ze zalezi i na typu hudby. Dnesni CD maji stejne dynamiku tak orezanou, ze naky nahly spicky nehrozi.

Web

(upravil PB0305 30. 7. 2010 16:33)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Výstupní odpor zesilovače se zápornou napěťovou zpětnou vazbou se vypočte podle vzorce:

Rexz = Rex(1/(1 + |b * A0|)

Rex  výstupní odpor (bez zp. vazby)
A0    zesílení (bez zp. vazby)
b      napěťový přenos  zpětné vazby  (např. 0,0006)

Při použití výstupního transformátoru  se transformuje  výstupní odpor zesilovače ve zhruba  ve stejném poměru  jako   Ra : Rz

Na tlumení vždy záleží, v hudbě se zpravidla přechodové jevy vyskytují (s dynamikou to moc nesouvisí) a ucho (t.j. spíš mozek) je na to dost citlivé.
Reaktance tlumivky výhybky se projevuje  hlavně v blízkosti dělicího kmitočtu.

Pokud je výstupní odpor zesilovače 10% Rz tak by to mělo být u citlivýho reproduktoru O.K.
Pro tlumení je rozhodující (přibližně) součet  stejnosměrného odporu cívky reproduktoru (t.j. zpravidla zhruba jmenovitá impedance reproduktoru) a výstupního odporu zesilovače a pochopitelně na straně reproduktoru Bl hmotnost kmitačky atd.

kritický odpor:

Rk = (Bl)**2 / (4 * 3,14 * fr * mc)

U OTL bez zpětné vazby může být s tlumením problém.
Záleží na tom co je větší zlo, jestli (kvalitní) transformátor nebo horší přizpůsobení.

Podívejte se do J. Lukeš: Věrný zvuk str.: 150 - 154, 231 - 235, 280

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

DF u Musicu 70 jsem změřil jednoduše tak, že jsem to vybudil na 100 Hz někam pod plný výkon, změřil výstupní napětí do zátěže 8 ohmů a pak naprázdno (jde o zapojení se zpětnou vazbou, kdy LZE aspoň krátkodobě odpojit zátěž).

Web

(upravil PB0305 30. 7. 2010 17:39)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Jenom male upresneni
nejde o Dumping Faktor, ale o vystupni odpor zesilovace.

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

>opamp
OK, nevedel sem, ze ma Music ZZV az _za trafem_. Me teda pride ZV ze sekundaru kapanek nebezpecna vec, protoze na konci pasma zacne mit trafo velkej utlum a s tim se bude asi i pekne tocit faze, takze by se snadno ze ZZV mohla stat KZV. Ale porovnavat to s merenim na prazdo? Spis bych porovnal ubytek napeti s umelou zatezi 8R a 4R a nemuselo by to byt na plny vykon.

>PB0305
Abych byl konkretnejsi, Ri u katodovyho sledovace by mel byt priblizne dany 1/S, u takovych beznych OTLackych lamp EL509 to je asi 18mA/V takze by to vychazelo na nakych 55ohm, pro 4 lampy paralelne teda ~14ohm. Coz mi pride porad hodne i pro 8ohm repraky...

Knihu asi nemam nebo je to nekde v na webu PDF?

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Ted zrovna byla na aukru za 500 kc, zkus to vygooglit, pdf byla na webu.

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Opamp to meril spravne. Celkova zpetna vazba se dela ze sekundaru.  14 ohmu pro 8 ohmovy vystup je hodne. EL509 pri buzeni do g1 dost zkresluje.

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Che, aukro mam u ...
Ale ted sem nasel doma v archivu to PDFko, tak nastuduju.

>PB0305
Jo nerikam ze ta ZZV z trafa nejde, ale ze to muze byt problem. Kdyz kmitoctova charka pada rychleji jak 6db/okt tak uz to neni soustava s minimalni fazi a klidne se to muze vrtnout o 180 stupnu i vic a je z toho razem KZV... By me zajimalo jak to treba prenese obdelnik, jesi bude mit zakmity.

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Jistě M70 má zákmity, trafo není ideální, byť chodí minimálně do 200 kHz (!!!). problém to být může a u mizerného trafa zcela jistě i je. Prakticky se věc řeší kombinací vazeb lokálních a vazby celkové, jde to hezky optimalizovat, v jiném threadu jsem dával odkaz na pěkné pdf s návrhem zesilovače velmi podobné topologie jako M70.

Mezi DF a výstupní impedancí (odporem) je jasně definovaný vztah (za předpokladu známé zátěže), pro zjednodušení tady pravda s těmi slovíčky trochu žongluju.

K tlumivce a tlumení - imho jde opravdu o DC odpor.

Web

(upravil PB0305 30. 7. 2010 20:20)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Jiste, jsou s tim problemy, podivej se naschema str.212 tam jsou pouzity lokalni vazby i z primaru podobne jak je u QUADU nebo MacIntoshe, ale nejlepsi je mozna pouzit triody, kvalitni trafo a celkovou vazbu udelat slabou nebo vynechat. Vyzkousej si to sám a asi to uslysis. Sám jsem byl prekvapeny.  >Opamp jiste (jsem matematik, takze trochu profesni deformace), kdyz vidim jak tu lidi obas motaj pojmy, tak jsem na to radeji upozornil

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

>opamp
Prenos trafa do 200kHz s poklesem -3dB? To si delas prdel ne? Normalni trafa ze zeleza konci tak na 15-20kHz. Jak to ma tlusty trafoplechy? To leda ze by bylo z nakych permaloyovych lupinku a pokud vim to Tesla nedelala. Zajimave by bylo vyzkouset, jestli ty zakmity zmizi, kdyz by se ta ZZV ze sekundaru odpojila nebo zeslabila.

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

rayere, nemám rád machry s 5 příspěvky, zatím Tě přátelsky upozorňuju, stáhni si k M70 servisní návod, tuším že na radiojournal.cz nebo na oldradio.cz se válí, přečti si to prosím, třeba změníš názor.

PB0305, jsem rád, že jsme se konečně sešli nekonfrontačně, hned je větší pohoda smile Věř mi, snažím se zjednodušovat a popularizovat (fuj to je slovo) s jistým vkusem, ale občas to holt sjede níž smile

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Nejak nechapu co v tom manualu, hledat. Je tam akorat pasmo celeho zesilovace deklarovane: 40 - 16k +1-3dB coz je realna hodnota jakou bych u takovyho pristroje ocekaval. F-charku samotnyho VT tam nikde nevidim a ani sem v zadnem teslackem servisaku nevidel. Meril si to nekdy osobne? Ja sem meril ponekud mensi trafko (velikost ale ovlivnuje hlavne dolni konec, horni konec zas tloustka trafoplechu) a zacalo padat u 15kHz. Co sem tak videl tak u hodne drahych zesu je pokles -3dB az nekde na 30-50kHz ale tam maji reklbych lepsi materialek nez v tom obycejnem teslackem vystupaku.

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Je tam navíjecí předpis trafa a popis jak jej měřit. Osobně to měřil sinclair a dostal se na 300 kHz.

/vymazány emotivní prvky/

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Jak z navijeciho predpisu vyplyva f-charka? Myslel sem, ze to zavisi hlavne na materialu a mech. param. plechu jadra (na vinuti jeho odporu a kapacitach pochopitelne taky). Jen pripominam, ze ztraty v zeleze rostou s druhou mocninou f.

Pokud se nekdo domeril tak vysoke mezni f (stale predpokladam -3dB, opravdu?) u takoveho obycejneho trafa, tak si na zaklade svych zkusenosi a rozumu musim myslet, ze meril chybne. Takovych hodnot nedosahujou ani mnooohem lepsi drahy trafa... BTW proc se teda do spinanych zdroju dava trafo s feritovym jadrem se zbytecne nizkym sycenim kdyz by tam podle tebe na 50kHz asi stacily obycejny zelezny plechy?

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Popis vypoctu frekvencni charakteristiky je na str. 171 - 185. Lukesovi tam vyslo u podobne navrzeneho transformatoru fr 360 kHz.  Vliv jadra Lukes moc neuvazuje.

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Rayere, to, že neumíš číst, není náš, ale Tvůj problém. To, žes ještě neviděl pořádné výstupní trafo, rovněž. Zde je výstřižek z manuálu (z toho 16MB, ne z toho scanu z Kottka - upozorňoval jsem Tě, ať si stáhneš ten správný).

http://s4.postimg.cc/6kxanoaih/56_m70_trafo_charka.jpg

Web

(upravil DJ_Rix 31. 7. 2010 8:58)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Je zajímavé jak rayer přišel s docela zajímavou otázkou a vzápětí prudí jak někdo blbě měřil a že to není možný:D

Asi to sem úplně nepatří,ale trochu to proložím otázkou která v souvislosti s DF už nějakou dobu napadá mě: Jak se chová bedna,kde je basová část složena z dvou ks repro? Nedochází pak k tomu,že pokud je připojen kvalitní zes s vysokým DF,může docházet k tomu že jeden reproň "plandá" s tím druhým?

EDIT: Zapomněl jsem napsat,že ty reproně jsou zapojeny SÉRIOVĚ.

Příspěvky [1 až 20 z 175]

  Stránky: 1 2 3 ... 9 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£