Téma: Philips cd 471

Zdravím pánové, dostal se mi do rukou výše uvedený přehrávač, ale trochu zlobí. Optika je vyčištěná a doposud načetl všechna cd co jsem zkoušel. Tak jsem si říkal vše je OK, ale jen do doby, kdy jsem zkusil hrát cd s více než 12 skladbami.Na 13. nebo na 14. laser začne"kňučet" a zkolabuje. Mohl by někdo poradit jestli má cenu se tím zabývat nebo je laser kaput?

Re: Philips cd 471

To bude něco jiného než laser. Co je tam za mechaniku? Klasická CDM4.19?

Web

Re: Philips cd 471

Ahoj,
mysím že na těchto stopách se CD točí rychleji ....tak buď prokluzuje CD na unašeči nebo prokluzuje řemínek jestli složí k pohonu......nééé teď jsem to zkoušel točí se pomaleji. A nehází ti CD, neni nějaký bordel na unašeči. Co jsi všechno čistil při čištění optiky? Jako i originál CD? Jestli dobře čte stopu.... možná seřídit ?!  Pokus omyl smile

Re: Philips cd 471

Buď něco mechanického nebo špatně nastavená / zdechlá servo elektronika. Bohužel nemám manuál abych byl konkrétnější.

Web

(upravil Michelin1 29. 7. 2010 19:26)

Re: Philips cd 471

Čistil jsem vše, laser, mechaniku je i namazaná, řemínek je dostatečně napnutý, takže šuplík jede bez problémů.
Laser je tam téměř nesmrtelný(doufám)CDM-2 by měla něco vydržet, akorát nevím kolik už toho naběhala...

Re: Philips cd 471

Michelin1
Jde s laserovou jednotkou lehce pohybovat po celé šířce CD?

Re: Philips cd 471

Sůva Duajer:laserovka jede lehce, ale kolem 12skladby se CD roztočí rychleji a pak je na displeji už jen chybové hlášení.Po výměně elektrolytů kolem TDA5708, 5709 a mikrospínače na mechanice líp načítá.

(upravil evry 2. 8. 2010 20:56)

Re: Philips cd 471

Ahoj, tak mě jen napadlo  zkontrolovat dráty nebo vyměnit k optice. Muže být ohýbáním zlomený a když se dostane na určitý bod (polohu) tak se přeruší. Třeba....

(upravil dawsoo 3. 8. 2010 19:12)

Re: Philips cd 471

Hmm problém bude možná jen v tom že neumí číst overburn CD big_smile Norma CD-DA říká že CD je 74min pokud tam je víc nemusí to chodit správně smile Starý stroje jsou na tohle nahovno 80min je opravdu totální max většinou. Dělá to i s origo nebo jen s páleníkama? Laserem to nebude myslím že jde spíše o mechanický problém na konci... Kdyby byl blbej laser četl by blbě všude.Otázkou je jak je řešenej pojezd esli zuby nebo linární elmag. Phillipse moc neznám .

Není co dodávat...

(upravil Michelin1 3. 8. 2010 23:01)

Re: Philips cd 471

Mechanika CDM-2 a je jedno jestli pustím origoš nebo pálené maximálně ve 12 skladbě přestává číst.CD se roztočí rychleji a je vymalováno, naběhne chyba.Kámoš má 371 je tam CDM 4/11 a čte všechno bez problému.

Není to délkou skladeb, zkoušel jsem Beatles a jede 24 skladba a jen chvilku laser zaváhal jinak jede.Ale na 25 už odpadl.

Konektor jsem kontroloval je v poho, plocháč ještě zkusím.Ale si bude problém jinde, pokud CD nechám hrát, nic se neděje přehraje dokonce.Jen když přeskáču skladby tak v druhé polovině CD "spadne".

(upravil dawsoo 3. 8. 2010 20:59)

Re: Philips cd 471

Michelin1:
Aha mě se takhle chovaly vesměs rannější a hodně starší kousky různejch pioneerů,denonů,soňáků někerý prostě za za 80min měly problém .. tak mě jen napadlo jen jestli to není tím...Optám se tedy ještě jinak jinak: je to závislé na stopáži tj celkový čas je tou bariérou nebo vyloženě je problém číslo tracku vyšší než 12? Pokud ano to můžou bejt třeba jen krátký tracky a prostě za 12 ani prd? =  tak bude problém někde v logice zpracování TOC.Nevím jak hledat a zda v servisáku bude popis toho co tam má běhat = pokud to je tím tak asi viděl bych to na smetí nebo skovat na ND.

Není co dodávat...

Re: Philips cd 471

dawsoo
Bez korektního načtení TOC se nerozjede.

Michelin1
Jestli to dobře chápu, tak je jedno, kolik skladeb CD má, ale je to prostě v určitém místě. Beatles měli krátké skladby, takže poloha hlavy při 24 tracku by mohla odpovídat poloze třeba 12 tracku CD, kde jsou skladby "normální" délky. Stále to vidím na mechanický problém. Možná i polámaný plochý vodič z optiky, jak píše evry. Zkontroluj taky konektor, ve kterým je plochý vodič zasunutý, a jestli je plochý vodič "nadoraz".

Re: Philips cd 471

Tím se to vysvětluje je to mechanickej problém když čočka sjede moc ke středu CD .. psal jsem to ještě než Michelin1 zaeditoval...TOC se načte ale nemusí se korektně zpracovat dál u těchdle starejch sráčů ... je otázka zda má smysl do toho investovat další peníze a čas...

Není co dodávat...

Re: Philips cd 471

Ještě k té možnosti vadného plochého vodiče. Může to být klidně jenom vlasová mikrotrhlinka. A tím pádem je omyl myslet si, že vyjmutím vodiče mimo přístroj na stůl a přezkoušením jednotlivých cestiček už mohu konstatovat, že je kabel dobrý. Pokud máš možnost se k plochému vodiči dostat (třeba zespodu) za provozu, zkus do toho vodiče trochu drbnout. V místě, kde to začne dělat a také ve "zdravém místě". Já jsem se s tímhle u Aiwy natrápil celkem dost a naštěstí to bylo právě tím. Takže jsem to samozřejmě úspěšně opravil. Projevovalo se to úplně stejně jako Tobě - při plynulém přehrávání to téměř neudělalo, maximálně také jenom "zaváhalo" (ten výraz se mi líbí smile ), ale běda jek jsem chtěl skákat po trackách.

Re: Philips cd 471

dawsoo
U těhlech "starejch sráčů" se TOC načte, nebo nenačte. Nic víc, nic míň. Zrovnatak nemaj vůbec žádné problémy s 80 min. CD a už vůbec ne s pálenkama, jako "sráči" SONY, TECHNICS, DENON apod. ze stejné doby. Jediná nepodstatná "sráčovská" maličkost, že maj malou RAM pro TOC (alespoň nižší řady). Když má CD víc jak cca 30 skladeb, trvá potom přechod mezi skladbami vyšších čísel dlouho, protože je musí hledat podle subkódů a ne podle přibližné polohy v RAM.

jik
Taknějak.

(upravil Michelin1 11. 10. 2010 13:28)

Re: Philips cd 471

Takže laser je konečně opravený.Ovšem zjistil jsem, že hraje jen 1 kanál, takže buď jede jen polovina TDA1541 nebo je vadný operák MC34802-je nějaká náhrada? Levý kanál pouze"hučí".Dík za pomoc

Re: Philips cd 471

OPA2134, OPA2604... Totální nouzovka pro pouhé ověření "čím to je" snad i TL072.

Web

Re: Philips cd 471

Ahoj Michelin1,
no a čím to tedy bylo? Se jako nepochubíš!

(upravil sinclair 13. 10. 2010 1:39)

Re: Philips cd 471

Podle mých zkušeností nemají i ty nejstarší přehrávače problémy s 80min CD-R, disk se čte přece od středu ven a dost pochybuju, že by v pohybu optiky i ostření nebyla žádná rezerva. Spíš bych to tipoval na velký počet skladeb na 80-minutovce, na které skutečně RAMka pro TOC není dost velká. Na příklad do takové Tesly MC902 lze strčit cokoliv a naprosto bez problémů to přehraje, i když displej nad 20. skladbu neukazuje prostě nic.
Setkal jsem se s jen s jedním starším Technicsem, který odmítal CD nad 20 skladeb a i s pofidérními CDR z Tesca měl problémy, vypálený Verbatim v tom hrál bezvadně. Byl to model SL-P230 nebo tak nějak, prostě stará plečka z poloviny osmdesátých let.
TDA1541 jsem snad ještě nepotkal vadnou, vždycky byla závada až za ní - je možné, že ten operák se nakopl nějakou špičkou při pájení - zásada je při opravách CD a DVD mít podloženou pracovní plochu kusem polovodivé gumy a mít přes 1Mohm spolehlivě uzemněnou aspoň jednu pracku a páječku.
CD471 má nějaký český ekvivalent? Není to náhodou MC901?

P.S. : nespletl jsi se v označení toho operáku? Žádný vyhledávač to nezná...

Web

Re: Philips cd 471

Ty jo, před pár dny mi to ještě datašit našlo. JFET vstup, tuším 25 V/us, 0,01%. Takový nadopovaný TLko smile

Web