Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Podivné zapojení

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [8]

Téma: Podivné zapojení

Zdravím, po dlouhé době bych potřeboval opět poradit. Pořídili jsme do kapely reproboxy Kustom K15E, myšleno jako monitory na zpěv. Jedná se o dvoupásmové box s 1 x 15"+horna. Bohužel při vyšší hlasitosti začnou horny produkovat chrčivý zvuk,přičemž basák příliš nehraje. Po demontáži panelu s konektory
jsme zjistili, že v boxu není žádná vyhýbka, ale pouze odpor 47 ohm, zařazený mezi hornu a živý vodič. Chci se zeptat
zda by mohla pomoci dodatečná montáž vyhýbky, nebo nějaké jiné řešení, nebo to rovnou vyhodit. Box je osazen basem eminence a horn. motorola (přesné typy nevím). Dík za každou radu.

Re: Podivné zapojení

Ta horna určitě není běžný reproduktor, ale piezo. Motorola myslím něco takového dělala. Piezo se nezapojuje přes běžnou výhybku, ale pomocí odporu 20 až 100 ohm, velikostí toho odporu se dá zvuk poněkud regulovat. Zmenšením odporu se zvýší hlasitost pieza a naopak.

Používá se to u nejlevnějších soustav, kde nejsou žádné nároky na kvalitu. Špatný zvuk je způsobený právě piezem (chrčení a pištění je normální stav) a připojením středobasu z úsporných důvodů bez výhybky. Středobas potom může krásně předvádět co dovede mezi 2 - 5 kHz, a to obvykle nebývá nic pěkného.

Re: Podivné zapojení

Díky moc za informaci, zkusím tam dát místo odporu potenciometr, když tak tam dám jinou hornu s vyhýbkou.

Re: Podivné zapojení

myslíš, že to ten potenciometr vydrží?

Web

Re: Podivné zapojení

Zkusil jsem ten poťák, ale jak je psáno výše, nevypadá že by dlouho vydržel, protože bylo vidět jak to uvnitř jiskří. Nicméně ukázalo se, že by to tímto způsobem šlo, tak jsem původní odpor 47 ohm vyletoval a z většího množsví odporů se nakonec nejvíc osvědčil až 500 ohm. Tak je to snad vyřešeno.

Re: Podivné zapojení

Podle mně je 500 ohm nesmyslně velká hodnota. Standartně se používá v rozmezí cca 15-68 ohm. Čím vyšší bude hodnota předřadného odporu, tím nižší bude horní mezní kmitočet. Dolní se neovlivní, ten je dán konstrukcí pieza.

(upravil Laik 25. 7. 2010 16:44)

Re: Podivné zapojení

Je to možné nerozumím tomu (a pořád se do toho montuju...), zkoušel jsem  za provozu různé odpory  přiložit k tišťáku a vybral ten, který se mi zdál nejlepší. Ta horna je hodně "jedovatá" tak se mi podařilo to srazit na přijatelnou úroveň.
Nástrojové boxy s piezo mívají plynulou regulaci horny, ale nevím jak to udělat, když samotný poťák nestačí.

(upravil herban30 25. 5. 2012 19:49)

Re: Podivné zapojení

A nedajú sa tam zakúpit drivery ? A urobit jednoduchá výhybka? Lebo piezo ku 15 palcu je uplná tragedia

Příspěvky [8]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Podivné zapojení

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£