Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Monofonní poslech

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [12]

Téma: Monofonní poslech

Dobrý večer, pozdravuji všechny příznivce tohoto webu. Chtěl bych poprosit o radu, která bude pro vás hifisty poněkud netypická.
Mám tělesnou vadu, neslyším na jedno ucho, druhé mám naprosto v pořádku a rád poslouchám muziku více žánrů v přiměřené kvalitě. Stereofonní vjem  je pro mne samozřejmě pasé. Mám v plánu zařídit si svoji vlastní poslechovou místnost, tedy monofonní. Můj problém tkví v tom, že nevím pořádně, jak na to. Mám solidní zesilovač NAD 312 a uvažuji o stavbě/koupi kvalitní reprobedny (počet pásem, provedení a osazení v tuto chvíli neřeším) a nevím, jak ji zapojím. Je možné výstup ze stereofonního zesilovače prostě spojit a pustit do jedné reprobedny nebo to vyžaduje "nějaké" úpravy? Asi by bylo možno spojit signál již na vstupu zesilovače, ale nevím, jestli to lze tak "beztrestně" provést.  Když bych spojil signál na vstupu, předpokládám, že bych použil monofonní výstup jen z jednoho kanálu zesilovače, což chápu jako minus. Prostě nevím jak na to a chtěl bych poprosit o radu pro svůj netypický problém.
Děkuji za případné rady.

Re: Monofonní poslech

Ahoj,
já osobně bych šel do sterea (pardon, dvou beden) už jen proto, že v místnosti vybudí "lidštější" akustické pole než jediná budka (přiznávám, jde o sujektivní pocit dvojušce).

Úprava na mono se dá udělat "beztrestně" na správném místě uvnitř zesilovače tak, že všechny ovládací prvky zůstanou plně funkční, obě bedny budou hrát totéž.

Vzhledem k tomu, že máš NADa, ozvi se sinclairovi, dělá jim v ČR servis. Pro něj to je prkotina.

Web

Re: Monofonní poslech

NAD 312 je zesilovač s nijak ohromujícím výkonem, doporučoval bych skutečně obě bedny /třeba umístěné těsně vedle sebe, čímž se stereobáze zúží na naprosté minimum a o žádnou informaci nepřijdeš i s jedním uchem, takže přepojení na mono by bylo možno pokládat za zbytečné-lze to ale realizovat jednoduchou propojkou uvnitř zesilovače, je to zásah na půl hodinky i s demontáží a montáží.

Web

Re: Monofonní poslech

Muzikanti občas  v nahrávkách používají efekty ,které fungují tak ,že do druhého kanálu pouštějí stejný ,nebo podobný signál ,ale s OPAČNOU fází. No a když tyto signály spojíš,zmoníš, tak se v podstatě navzájem zruší. A přijdeš o spoustu zvuků.
   Jsem příznivce mona, ale jen někde.

Web

(upravil Jarous 12. 7. 2010 12:16)

Re: Monofonní poslech

Vůbec neřeš, že slyšíš "jen" na jedno ucho, mozek je schopen předrátovat a tvůj vjem bude lepší při poslechu sterea, prostor budeš také schopen vnímat, přestože jen na jedno ucho. Celý řetězec určitě buduj jako stereofonní.

Re: Monofonní poslech

Ad. " Je možné výstup ze stereofonního zesilovače prostě spojit a pustit do jedné reprobedny nebo to vyžaduje "nějaké" úpravy? "
- možná se pletu (Sinclair mne případně opraví) ale předpokládám,že jako integráč již bude každý kanál tohoto NADu v můstku (tak se říká zapojení kdy na výstup zesilovače připojíš bednu tak,že vemeš + jednoho kanalu a - z druheho.) Tudíž toto zapojení NEBUDE možné - hrozí zničení zesilovače.

Re: Monofonní poslech

Tak pozor, "prostě spojit výstupy a pustit do jedné bedny" je vždy NEPŘÍPUSTNÉ - můstek nemůstek.

Jedinou výjimkou jsou snad lampové zesilovače, a to ještě bez zpětné vazby.

Web

Re: Monofonní poslech

I když bys při mono provozu ušetřil finančně, kvalita tím utrpí. Uvědom si, že prakticky všechny nahrávky jsou stereofonní a ve většině případů převodem do mono ztratíš na kvalitě. Detaily, prostor, fázové posuvy...
Ze sterea kvalitní mono prostě jednoduše neuděláš.
I když slyšíš jen na jedno ucho, úbytek kvality poznáš. Je to asi tak jako spokojit se s MP3-kama - vždyť to taky hraje...

Re: Monofonní poslech

Děkuji za rady i komentáře, minimálně mám nad čím přemýšlet. Shodli jste se na stereu. Asi se opravdu jeví jako nejrozumnější a (nejjednodušší) cesta dle Sinclairova návodu - klasické stereo s tím, že budu mít reprobedny sestaveny blízko sebe. Ještě se vrátím trochu zpátky před celou diskuzi: přiznám, že jsem koketoval s myšlenkou monofonního zvuku do jedné reprobedny i s tím, že bych si třeba pořídil pořádný monofonní zesilovač (napsal jsem, že vlastním, NAD 312, to jsem popletl, mám model 320, ale to na jádru problému asi moc nemění) a kvalitní reprobednu za cenu, kterou bych krát dvě (pro klasické stereo) nerad/nechtěl/nemohl platil. Prostě když jsem ochuzen o stereofonní poslech, navýším si co to jde kvalitu mono přednesu - tedy jedno výborné repro za cenu dvou nadprůměrných - tak nějak jsem uvažoval.
K Jaroušovi: nejsem si jist, jestli máš tak docela pravdu s tím předrátováním - nevylučuji. Slyším jak slyším už od narození, nemám možnost porovnávat. Když uslyším zvuk z větší dálky - někdo na mne zavolá apod.- točím se jako holub na báni, odkud ten zvuk vlastně jde smile. Prostor prostě neslyším nebo když tak v minimální míře, klasický stereofonní poslech mi nic nedá nebo možná spíš vezme ? To právě nevím, když si pustím Vltavu a přepínám z mono do stereo, tak slyším rozdíl - zvuk je jiný, při stereu lehce čitelnější a líbivější, ale už nevím, jestli to není spíš minus - že v tu chvíli slyším jen jeden kanál a kousek z toho druhého, že mi tam chybí informace nebo něco ten způsob - prostě problém je v tom, že vlastně nevím, co slyším smile.

(upravil Aleska 16. 7. 2010 12:47)

Re: Monofonní poslech

Ještě máš jednu možnost, stáhni si některou starší nahrávku, která byla jak ve stereofonní, tak i monofonní verzi a porovnej. jednou z nich je například i LP/CD John Mayall with Eric Clapton Bluesbreakers. Možná, že ji i najdeš na netu jako torrent v MP3 (kompilát), protože nejdříve vyšlo LP (mono) a později z něj udělali CD (stereo). Poprvé jsem ji ale slyšel u kamaráda jako MP3 a tam mu nejdříve zazněla skladba v monu a následně ve stereu a říkal, že ji odněkud stáhl.

Re: Monofonní poslech

Beatles mají taky některý věci v monu i stereu. Mono a stereo nahrávka se ale zpracovávala samostatně s ohledem na počet beden, z kterých to bude hrát, proto znějí ze stereoaparatury trochu jinak.

Re: Monofonní poslech

Už dávno jsem dělal "pokusy" s ušima, kdy jsem si je jednotlivě ucpával a poslouchal při přiměřené hlasitosti změny při přepínání mono/stereo, a jiných věcí jako fází atd. Vyšlo mí, že i na jedno ucho lze vnímat stereofonní informaci, ale zkresleně - bedna hrající z druhé strany má posunutou fázi a i zpoždění, což jsem mohl porovnat vlastníce uši zdravé dvě. Každopádně zaznamenal jsem rozdíl mezi pravým a levým uchem, podložil jsem to tím, že jsem si přehazoval L/R kanály mezi sebou.

Každopádně člověk slyšící od narození na jedno ucho určitě neuslyší tu pravou stereofonii. Každopádně, jak psal Sinclair, řešení je dát bedny na stranu slyšícího ucha a tak to ošidit. Ucho bude vnímat všechny informace a i rozdíly mezi nimi ovšem bez zkreslení, které nastane když si ucpe zdravý posluchač v klasickém trojuhélníku jedno ucho. Navrhuji vyzkoušet variantu kdy se RadimeT natočíš zdravým uchem k bednám bokem, nebo-li ty bedny dáš na příslušnou stranu. Jako člověk, slyšící na jedno ucho ti nebude připadat toto řešení nepraktické, nebude to mít negativa. Mužeš zaexperimentovat se vzdáleností mezi bednami, která může být jiná a výhodnější než v klasickém trojúhelníku.

A já mám zase problém s 3D obrazem, neb na jedno oko vidím hůře a 3D prostě nevidím. Ani ty holografický obrázky s tím prostorovým objektem to sem nikdy neviděl ...

Příspěvky [12]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Monofonní poslech

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£