(upravil little 16. 6. 2010 20:44)

Téma: Jaké emitorové odpory?

Jakou hodnotu emitorových odporů zvolit pro zesilovač s 2SC5200+2SA1943? Může se nějak hodně na výsledeném zvuku projevit rozdíl mezi 0,1 a 0,22 ohmu? Díky smile

Re: Jaké emitorové odpory?

Na zvuku se to neprojeví nijak, zato ale zesilovač s em. odpory 0,1R může už mít problémy s funkcí nadproudové/SOA ochrany koncáků, protože na tak malém odporu se nevytvoří dostatečný úbytek napětí pro funkci jištění.

Web

Re: Jaké emitorové odpory?

Děkuju. Dám tam teda 0,22, ať je všechno OK. wink

Re: Jaké emitorové odpory?

Taky budeš stavět ten zesilovač co jsem postoval v tom vlákně (100W konec...)? Kdybys chtěl můžu ti poslat ty návrhy, dělal jsem to v Eaglu v. 5.6, můžeš si je pak předělat k obrazu svému.

(upravil little 16. 6. 2010 20:46)

Re: Jaké emitorové odpory?

No, asi jsem to nenapsal úplně šťastně. Potřeboval jsem vědět, jaké emitorové odpory k jednomu páru dát. Těch párů tam bude....hodně smile

Ale jinak díky za nabídku. wink

Re: Jaké emitorové odpory?

Aha tahkle smile . Tak to pak jo, jsem myslel, že chceš ten zes stavět taky, když ses pídil po schématu.

Re: Jaké emitorové odpory?

Little aby si  sa neosral, pretože pri vyššom napatim musíš tie odpory zvoliť tak aby si bol v Soar. Já som tam použival až 0,47Ohmové pri napájaní cca 80V, kedy maju už velmi malý dovolený prud.

Web

Re: Jaké emitorové odpory?

Vím víc, než si kdo jen dovede představit. To zase bude bezesných nocí. big_smile

Re: Jaké emitorové odpory?

s toho čo sa spytuješ to nevypadá. a ked máš tam tých trandov tolko tak aspon prudovku na 2-3x lom, nech to realnejsie kopiruje Soar

Web

Re: Jaké emitorové odpory?

jen aby jí nelámal na druhou stranu, že little? big_smile

(upravil little 17. 6. 2010 0:41)

Re: Jaké emitorové odpory?

Uvidíme. Těch tranzistorů mám z dřívějška celou štangli, ochranné brýle taky vlastním...tak se není čeho bát. big_smile

Ale stejně, kdybych se tu dělší dobu neobjevil, tak na mě alespoň vzpomínejte v dobrém.  hmm

Re: Jaké emitorové odpory?

Littlíku, vyrábíš snovou kopii mého SpeakerDefloratoruTM, o kterém se Ti zdálo a vzbudil ses zpocený jak myš? smile
Klidně dělej, pokud máš 15 párů na kanál a to vše dvakrát do můstku, není problémem i 5kW/4ohm. Budeš si ale muset opatřit cca 6-7kW toroid či dva poloviční, dvoustupňový softstart, kondy na 160V, chladicí tunel od Fischerů a větřák 70-90m3/hod.
No a vzhledem k tomu, že máš v řiti vši /tak se říká u nás chudým lidem/, tak to nejspíš zůstane jen v rovině toho snu, ne? smile

Web

(upravil wwsly 18. 6. 2010 9:30)

Re: Jaké emitorové odpory?

K těm odporům: Kraus používá ještě předpětí k odbuzovacím trandům asi, aby mohli bejt emitorové odpory menší.
Co si o tom myslíte?
Joži, 0,47ohm pří 80V není to málo? (pokud by jsi to teda snímal jen na jednom)

Web

Re: Jaké emitorové odpory?

Žádnej speaker deflorator se nekoná. Tohle bude jenom taková malá bezvýznamná kopie AX1310, kterou navíc nedělám pro sebe. V rovině snu to zůstat nemůže. Už mám kompletně předělaný návrh v Eaglu, vyhodil jsem budič LME a nahradil jej třemi páry 2SC1815 + 2SA1015. Zbytek se pokusím odněkaď zkopírovat a dodržet přitom základní zásady při návrhu, snad to dobře dopadne. Leošu a Ty si ze mě prdel nedělej, já narozdíl od menšiny nikdy nešáhnul a ani nikdy nešáhnu na jakoukoliv dávku, místo toho se po vzoru nějakého Michala peru s osudem jak to jen jde a rovněž od státu nic nechci, snažím se uživit poctivě. Sil ubývá, nápadů nikoliv. hmm

Re: Jaké emitorové odpory?

Časem přijdeš na všechno, co jsem tu kdy napsal já.
A to i v málem bratrovražedných bojích. Snažím se vždycky přenést přes osobní rovinu, ale někdy to nejde - to když se druhá strana chová jako prase, tak nemůžu být za holoubátko.
Ano, ani já po státu nic nechci /naopak on chce furt něco po mně/ a snažím se uživit tím, co umím. Za třicet let toho umím poměrně dost /neříkám že úplně všecko/, ale některý měsíc to na uživení ani není....

Web

Re: Jaké emitorové odpory?

Pokud není zesilovač ve třídě A, tak existuje jedno velmi důležité pravidlo - úbytek napětí na emitorovém odporu musí být 24mV - 26mV. Je to podmínka pro minimální přechodové zkreslení koncového stupně. Více je špatně, a méně je také špatně.

0R1 znamená menší zkreslení, než 0R22. Ovšem hůře se udrží teplotní stabilita. 0R22 je vcelku optimální kompromis, 0R47 je už moc. Pro 0R22 je optimální klidový proud jednou koncovou dvojicí cca 110mA. Nezapomeňte správně dimenzovat chladiče.

Re: Jaké emitorové odpory?

Máš to nejak podložené, lebo takto to znie jak dríst od pana F(c).

Re: Jaké emitorové odpory?

Ne, to pochází od pana Douglase Selfa. Kromě jeho ne levných knih má tohle i na svém webu, takže se s píš divím, že to není dávno známé a akceptované.

Web

Re: Jaké emitorové odpory?

Tak som zase múdrejší

Re: Jaké emitorové odpory?

Self to učinil "známým", díky své v mnoha ohledech výborné publikaci. Jinak tento poznatek byl známý i dříve (Curl a další), vychází z fyziky bipolárního tranzistoru. Platí to jen pro výstup typu EF, nikoliv pro CFP (complementary feedback pair).