Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » ZDROJ - zdvojovac napatia

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

Téma: ZDROJ - zdvojovac napatia

Mam doma jedno zvysne EI trafo co ma 1x24/13,1A... Da sa toto trafo pouzit na napajanie obvodu LM4870? Ak urobim zdvojovac napatia ze kabel c.1 z trafa usmernim na + a kabel c.2 z trafa pouzijem ako GND a zase z kablu c.1 usmernim na - a medzi toto GND a - budem mat dalsich 24V, bude to takto spolahlivo fungovat ? Bude zdroj dostatocne symetricky a dostatocne vyhladeny na to aby som s nim napajal toto LMko ? Samozrejme ze po vytvoreni symetrie by tam boli vyhladzovacie kondenzatory...

Re: ZDROJ - zdvojovac napatia

Bohužel nedá.

24VAC dá po usměrnění cca 34VDC (24V AC je efektivní, jenže kondíky se nabíjejjí na maximální =24*1,41(odmocnina ze dvou) mínus úbytek na diodě a cca proto že to je štítkový údaj a naprázdno určitě naměříš více)
Pokud použiješ zdvojovač napětí tak získáš 2*34V (kladná půlvlna nabíjí kladný kondík a záporná záporný vždy na plné napětí.
Ano zdroj bude pěkně symetrický během jedné periody (do odporových zátěží odevzdá přesně stejnou energii), ale značně nesymetrický v okamžitých hodnotách (jedna větev se nabíjí, zatímco druhá vybíjí).
Navíc docela měkký, což je dáno tím že každá větev pracuje jen polovinu času. Z toho důvodu bude i zvlnění obrovské.
Čistě teoreticky bys to mohl obejít obrovskými filtačními kondíky, protože energie do zátěže se bere z nich a ne z trafa (to slouží jen k nabíjení těch kondíků), ale obávám se že by to musela být pořádná baterie a její cena by přesáhla kvalitní trafo. Navíc tam stejně zůstane vysoké zvlnění a nesymetrie.

Proto se tohle u zesilovačů nepoužívá.
Ano najdeš to v některých obvodech kde tyhle věci nevadí a pracuješ s velice malými proudy, kdy filtrační kapacity několikanásobně převyšují požadovaný odběr energie. Bavíme se o energii naakumulované v kondenzátorech - při stejné energii jsou kondenzátory schopny dodávat při daném napětí proud v řádech mA klidně i minuty, zatímco proudy v řádech A jen několik ms. Jen pro představu - kondenzátor je vlastně velice malý akumulátor, přičemž i malý akumulátor má kapacitu v řádech F.

Re: ZDROJ - zdvojovac napatia

No a to trafo ma na primarnom vinuti odbocky takto 0-230-380, ak by som to nenapojil na jednu fazu a nulak ale na dve fazy medzi tu 0-380 tak by nebolo zvlnenie mensie ? Ked tomu spravne chapem mal by som dve sinusovky navzajom posunute takze by to zvlnenie bolo mensie, alebo nie ? Ono to ci to bude na 1 fazovu alebo 3 fazovu zasuvku mi je jedno, bude to na vonku a tam mam vsade 3fazove 16A flasky...takze na univerzalnost nemusim brat ohlad...

Re: ZDROJ - zdvojovac napatia

ne, bylo by to to samý. Zjednodušeně pro tvou alpikaci se dá říct, že mezi fázemi je taky sinusovka o frekvenci 50Hz, jen má jiné napětí než je mezi fází a nulou.
Zkus si graficky sečíst 2 sinusovky vzájemně posunuté o 120°. Vyjde ti zase sinusovka o jiné ypsilonové hodnotě. Původní sinusovky představují fázové (220-230V) a výsledná sinusovka představuje sdružené napětí (380-400V).

Re: ZDROJ - zdvojovac napatia

Ne, nebylo by menší smile Boužel už jsem nějak dlouho ze školy pryč abych Ti to tady z fleku odvodil. Ale to rozdílové mezifázové napětí je jen jedna sinusovka, pokud mě zrak nešálí.

To bys musel použít třífázový přívod, třífázové trafo a třífázový můstek, abys získal ono magicky nizoučké zvlnění.

Web

Příspěvky [5]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » ZDROJ - zdvojovac napatia

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£