(upravil TCx 17. 5. 2010 18:13)

Téma: Země a stínění

Mám řadu otázek ohledně různých zemí, se kterými se lze v zesilovači, potažmo v elektrotechnice setkat, a to i specificky ve vztahu ke stínění, neb v tom mám poněkud zmatek.
Setkávám se s těmito druhy zemí:
1. Zemnicí kolík síťové zásuvky - v případě připojení přístroje k síti spojen s kostrou, tedy typicky plechovou skříní přístroje.
2. Zem napájení - tedy střed v případě symetrického a záporný pól v případě nesymetrického napájení.
3. Signálová zem - např. u symetrického i nesymetrického přenosu audio signálu.

Které z těchto zemí se obvykle mezi sebou spojují a které se naopak nemají / nesmí propojit?

Jsou reprosvorky označené "-" (minus) obvykle spojeny s některou z výše uvedených zemí?

Pokud chci zabránit naindukování různých forem rušení především na vodiče vedoucí slabý audio signál od vstupu (RCA) zesilovače k potenciometru regulace hlasitosti a od něj na desku zesilovače:
- Je lepší použít dvojice zkroucených neizolovaných drátů s teflonovou izolací nebo dvojlinku s individuálně stíněnými dráty (s PE dielektrikem)?
- Pokud tu dvojlinku, kam (na kterou zem) nejlépe zapojit obě její stínění a na jakém místě v rámci přístroje (aby stínění co nejlépe plnilo svoji funkci a nevznikaly zemní smyčky apod.)?
- Pokud použiji koaxiální kabel, představuje jeho vnější vodič (vedoucí signálovou zem, předpokládám) současně dostatečně kvalitní stínění?

Jelikož pravděpodobně nejsem ze začátečníků jediný, kdo nemá v těchto otázkách moc jasno, myslím, že by kvalitní zodpovězení výše uvedených otázek výrazně pomohlo nejen mně se zorientovat v dané problematice, a také se vyhnout zbytečnému tápání (při řešení brumů, šumů, apod.)
Za konstruktivní odpovědi předem děkuji.

(upravil j_paseka 17. 5. 2010 18:39)

Re: Země a stínění

Přesně něco podobného jsem tu taky řešil. Šlo o to, že v kamarádově zesu byla spojená signální zem přes vstupní konektor se zemnícím kolíkem na siťové zásuvce.
Jak to vyřešil, ten kamarád, nijak nechal to tak. Prý mu to nebrumí, nic se neindukuje tak nevím. Ale je to blbost. Určitě ty vstupní konektory měl od té plechové kastle odizolovat.

K těm zemím.

Co se týče zemí signálových:
Mezi jednotlivými moduly zapojovat stínění sig. kabelů jen v "jednom bodě". Třeba v případě předzesilovače a zesilovače stínění zapojit jen na straně předzesilovače.

V případě napájecích zemí:
Vyvést zem ze zdroje připojit ji na svorkovnici "společný bod" a všechny země od ostatních modulů svést do tohoto bodu. Aby se zabránilo tzv. zemním smyčkám.

Toď moje zkušenosti. Ostatní jistě doplní nebo mě opraví.

Re: Země a stínění

j_paseka: Děkuji za informace...

ostatní: Ptám se nějak blbě, nebo "to přece každý ví", na co se ptám, nebo to nikdo pořádně neví, nebo co že nikdo nic? smile

Re: Země a stínění

To co píše "paseka"  je v podstatě správně. nejdůležitější je vždy bezpečnost, to znamená pokud  není napájení odděleno t. zv. dvojitou izolací, tak neživé části - kostra, musí být spolehlivě a s co nejmenším odporem spojeny s "kolíkem" .  Co se týká  ostatních zemí , tak je důležité promyslet a definovat bod, kde se budou propojovat, t. zn. kde bude vyrovnání potencionálů, pochopitelně na cestě k tomuto
bodu nesmějí být žádné indukční smyčky.

Re: Země a stínění

Rezek: Děkuji.

Poradí mi ještě někdo, jak nejlépe vést pomocí drátů uvnitř zesilovače slabé signály a jak je vhodně chránit před rušením / šumem - viz moje dotazy na toto téma výše (#1)?

Pokud použiju modul zesilovače pracující ve třídě D, je vhodné uvnitř skříně zesilovače (případně i mezi zesem a bednami) použít stíněné reproduktorové kabely?

Re: Země a stínění

Často ano, hlavně když je to laciný D zesilovač čínské výroby. Ale i tak to moc nepomůže.

Web

Re: Země a stínění

Rezek: Znamená to tedy, že se nakonec všechny země - PE (kolík zásuvky), zem napájení a signálová zem někde v jednom bodě propojí?

(upravil pepsimus 31. 10. 2014 18:38)

Re: Země a stínění

pro začátek.

*

u zařízení třídy ochr II není PE zásuvky spojeno s GND zesilovače.
Někde tu bylo vláko kde o tom něco i Kazatel psal.Hledej.

Re: Země a stínění

Měl bych tedy dotaz...  když má korekčák a koncáky každý svůj zdroj- resp. transformátor.

Tak připojím zdroj korekčáku, +,-,0, stínění jen na straně korekčáku-který je předzesilovačem. Signály vstupů - pokud bychtahal stíněným kabelem, kde po stínění jde 0, tak tedy zem vstupního cinche a předzesilovače stíněním - přes přepínač. Pak koncáky (dpa223) každý svoje trafo, propojím tedy signál výstup předzesilovače vstup koncáku také stylem že pošlu zem po stínění stíněný dvoulinky?

Podle toho co píše J-paseka, by se tedy stíněná dvoulinka na spoj vstupní konektor- předzesilovač  avýstup předzesilovače-koncový stupeň, jevila jako nevhodná a měl by se použít kabel vícežilový, aby měla zem i signál svoji žílu, kterou bych pak mohl na straně koncáku a konektorů nechat nespojenou se stíněním?

Děkuji.

Re: Země a stínění

Namaluj si na papír zesilovač a v něm všechny desky a zdroje. Pak nakresli stínění a země tak, aby netvořily smyčky. Takto je to nejjednodušší pro přehlednost, když to máš na očích. Napsal jsi ten dotaz trošku nepochopitelně. V podstatě platí zásada, že stínění se na propojích zapojuje vždy na začátku kabelu (ve směru signálu) a na konci se nezapojuje. Od desek pak natáhneš zemní kablíky na společnej bod (tím zajistíš, že země budou propojený, ale bez smyček a v jednom bodě). Ten společný bod by měl být blízko spojení filtračních kondů. Když si to nakreslíš (třeba odlišnou barvou) tak krásně uvidíš, že země máš rozvedený hvězdicově, a nikde ti netvoří uzavřené smyčky.

Web

(upravil Hazys 1. 11. 2014 3:27)

Re: Země a stínění

V podstatě platí zásada, že stínění se na propojích zapojuje vždy na začátku kabelu (ve směru signálu) a na konci se nezapojuje.

Cože?

Re: Země a stínění

Neumíš česky?

Web

Re: Země a stínění

Saggitarius: nakreslím, nicméně ty konce mají zdroj na svosjí desce...  Zkusím si s tím trochu polámat hlavu..

Re: Země a stínění

Tak jsem si to namaloval, podle toho co říkáte, bych neměl spojovat GND zdrojů koncáků a zdroje preampu, potom bych tam smyčku viděl. Propojky stínění a Gnd jsem si udělal tužkou, abych to mohl případně napravit.

přikládám scan a děkuji za podněty smile

http://www.jpeg.cz/images/2014/11/01/T69fQ.th.jpg

Re: Země a stínění

Já možná neumím česky, ty neumíš tahat signály.

Re: Země a stínění

Stínění se připojuje na oba konce.

Web

Re: Země a stínění

U signálových propojů mezi deskama se připojuje stínění jen na jedné straně, ne na obou. Propojením stínění na obou stranách vznikne díky zemím napájení smyčka. Dělám to tak bez problémů 40 let a ani Hazysovy arogantní příspěvky mě to nevymluví.

Web

(upravil Hazys 2. 11. 2014 13:47)

Re: Země a stínění

A nebo co s tebou, je mi to vlastně fuk, dělej si to jak chceš.

Já se s tebou hádat nebudu, je mi úplně jedno, jak to děláš, ale nedělej z toho tady nějaký zásady a pravidla.



Budiž tvých 40 let praxe. Proudová smyčka s malou plochou, nízké vyzařování, nízká náchylnost k chytání elmag smogu, nízká indukčnost v signálové cestě. Ostatní posoudí sami.
http://i61.tinypic.com/2wdzx9k.jpg

Re: Země a stínění

Nějaký ten obrázek jak na země, mínus a stínění by se hodil. A soudím, né jenom mě. A pokud by řetězec začínal gramofonem a končil bednami to už by bylo super.

Re: Země a stínění

Hazys:
Ty asi opravdu neumíš česky, nebi jsi nechápavý. Já tam právě tu smyčku nedělám. Ale ty jsi ji tam nakreslil, jen abys měl pravdu. Vidím, že seš furt stejnej, a pořád shazuješ druhý, tak jako pod tvým dřívějším nickem Jan16, že?

Web