Re: Drevena dyha

To já jsem to dělal všelijak a musím říct že sem si na tom vylámal zuby, ale teď už když vím co a jak, tak bych další mohl udělat pěkně a možná že by mě to aj bavilo, tohle byl místama horor.
Já lisuju na home made lisu a zdá se mě že to stáhne víc než ty svěrky a je to i levnější. http://imgupload.cz/nahledy1/ySBHKiS5r1_small.JPG
Jednou se mě teda povedlo, že jsem si spodní stranu bedny špatně podložil a jak sem to stahoval, tak mě ta strana praskla, takže teď tmelím a brousím a dělám nanovo mad ale jinak sem z lisem naprosto spokojenej..

Re: Drevena dyha

Kocoure prozradil bi jsi název toho laku?
A jesi se dá leštit, nobo popřípadě brousit, kvůly případnýmu nestejnoměrnýmu nástřiku, teda opravám.
S těma švama jsi měl pravdu maji bejt ve spod, při broušení to zasírá brusný papír:(   ale naštěstí to jde vybrousit.

(upravil Kocour 11. 5. 2009 22:20)

Re: Drevena dyha

Tak jsem se poptal, Milesi. Zitra to zkusim vygooglit.

Ale vysledek jeste neznam, lakovat se teprve bude. Co si vzpominam, tak brousit urcite mezi jednotlivymi vrstvami.

ruzne DIY repro

Web

(upravil check 22. 8. 2009 23:48)

Re: Drevena dyha

Jak ořezáváte přilepenou dýhu? Dýhořezky se už bohužel nevyrábějí, takže jedině zalamovací nůž nebo skalpel. Používám první zmíněné, problém s ostrostí řezu nebo vytrháváním dýhy nemám, ale zato mě trápí rovnoběžnost řezu, respektive možnost "přiznání" dýhy.
Svěrek je vždy nedostatek a tak jsou použity doprostřed - na krajích je méně tlaku a dýha tam není tak dokonale na těsno přilepena. Pokud oříznu nožíkem dýhu přesně podle bedny, tak je vidět tenoulinký spoj asi 0,1-0,2mm. Chtěl bych  proto ostří něčím odsadit od bedny, ale naprosto netuším čímstačil by asi kousek plechu, ale nevím kde mám splašit takto slaboučký, snad jedině kuchnout crtčko a vzít si stínění.
Někdo zmiňoval Metalkovácké svěrky z Jablonce, ve Feroně jsou bezkonkurenčně nejlevnější.

Web

(upravil FilipAudio 22. 8. 2009 23:21)

Re: Drevena dyha

Já to řežu nožem na koberce a odskok přiloženým kovovým pravítkem od Kinexu, to má 1,5mm, pak přesahující dýhu obrousím šmirglem na špalíku zrnitost 80. Truhlář mi to dělával horní frézou s rovným nožem na konci s kopírovacím ložiskem, ale nebylo to ůplně ono... a sám to tak nedělám i když mám pěknou frézku od Narexu.
Na brusivu nešetři, nejlepších výsledků dosáhneš například se značkou Mirka, práce jde od ruky, spotřebuješ jich málo a nezanechávají stopy po broušení.

Re: Drevena dyha

check: dýhořezku máš třeba tady: http://www.drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=2114

(upravil Marek153 3. 10. 2009 19:30)

Re: Drevena dyha

Já byl na brigádě v truhlárně a tam dýhu ořezávali hrubým pilníkem - bral to jako by piloval tu přečuhující dýhu tou nejmenší hrubou stranou, jen cestou dolů, cca 20 cm na záběr. Asi to tak taky udělám, šlo mu to fakt pěkně (byly to dveře, dýha lisovaná v lisu).

Tak mám za sebou první dýhování - alkaprén 140, naředit toluenem, natřít, mdf 3x a dýha 2x. Po posledním natření nechat zaschnout, dýhu nejdřív rukama uhladit a pak nažehlit. - Je to již popsaný postup a funguje parádně. Jen bych doplnil že alkaprén NEJDE STŘÍKAT, ani naředěný - dělá to pavučinu (prostě z toho lítaji vlákna).

Re: Drevena dyha

Ahoj kluci, tak máte někdo ještě dobré zkušenosti s tím alkaprenem a nažehlováním? Přijde mi to mnohem elegantnější způsob než pomocí svěrek, ale podle ohlasů to tady všichni lepíte klasicky pomocí svěrek.

Jsou oba způsoby dobré? Svěrky jsou jistota, ale to nažehlení se mi líbí víc a zkusil bych to tak. Ptám se než mi dorazí dýha, stejně to pak asi vyzkouším na kousku, než se pustím do bedýnek.

Dík.

(upravil check 7. 10. 2010 10:46)

Re: Drevena dyha

Dýhováním pomocí disperzního lepidla a tlaku je mnohem kvalitnější, než pomocí chemoprénu. Zkoušel jsem obojí. Lisování je ale kvalitnější jen a pouze v případě, že dosáhneš dostatečného a rovnoměrného tlaku. Svěrek není nikdy dost, hlavně rohy, kraje a prostředek je nutné co nejvíc přitáhnout.  Zcela ideální je jedna masivní metrová svěrka na 2-4dm2 (o délku nejde, ale o tlak, který je schopna svěrka vyvinout). Stejně je ale rozhodující kombinace měkkosti dýhy a obsahu vody v lepidle - jak moc se dýha bude kroutit. Zase ale to lepidlo nesmí být moc suché, nebo se nerozleje pod dýhou rovnoměrně a na malých částech se dýha nepřilepí. Vidět to zprvu není, pouze při lehkém přejíždění dýhy jedním prstem nepřilepená místa více šustí. Teprve po nalakování, půl roce času a svitu poledního slunce pod téměř 90° úhlem dopadu ty "bublinky" uvidíš.

http://check.wz.cz/download/vma-i_br_by_check_fotky/mini/P8242935.JPG
Příště tam ještě 4 svěrky přidám. Bublinky snad žádné, ale nebudu to muset příště tolik brousit.

Nažehlovat jde i přes nezavadlé disperzní lepidlo, dělal jsem tak jenom kulaté hrany, ale prý jdou i plochy. Bude to určitě rychlejší a levnější, ale nezkoušel jsem to na velkých plochách, tak ti kvalitu nezaručím.

Web

Re: Drevena dyha

Ahoj,
můžete mi někdo poradit, kde sehnat dýhu nejlépe i s dopravou? Jafholz se na mne, ve chvíli kdy už to vypadalo slibně, vykašlali.

Re: Drevena dyha

Určitě je lepší disperzní lepidlo, protože navlhčená dýha se při vysychání napne. Já na menší plochy stále používám horký klih, dýhu před lepením navlhčím a  mezi příložnou desku a dýhu dávám papír.

Re: Drevena dyha

Želvo, podívej se na stránky http://www.mchum.cz/ a v oddělení kontakty je uvedená paní Eva Chumová, vedoucí dýhárny - dělají i sesazenky. Je nesmírně milá, hodná a vstřícná a určitě ti vyjde vstříc. Bohužel to s dopravou bude moc špatné, ale možná že se i o tom s ní domluvíš.
Líbeznice jsou kousek nad Prahou, směrem Neratovice > Mělník.

(upravil check 7. 11. 2010 21:20)

Re: Drevena dyha

A kilometr od mchum je řempo, tam se můžeš zastavit pro tlumení do beden jak molitan, tak getex. Dalších 7km dál směrem za dálnicí je v Klecanech uni-max, kde můžeš nabrat svěrky.
No ale třeba JafHolz má docela dost poboček, jednu v Brandejse a to je taky kousek smile.

Web

Re: Drevena dyha

vyhrabal jsem na chate po dedovi odrezky dyh, ne moc, ale na odyhovani gramofonu nc580, na kterem si to chci zkusit, to bude bohate stacit. mam v dilne neco klihu a disperzi. finalni povrchova uprava bud jen vosk, nebo neco na bazi oleje, lak nejspise ne. po precteni vlakna uz myslim chapu lepici postup, mam spise dotaz ke kvalite dyhy - jsou to starsi zbytky, nektere pokroucene, nektere lehce popraskane - vadi ty praskliny? pokrouceni se predpokladam po navlhceni bude dat zase srovnat.
dik

Re: Drevena dyha

Záleží na typu dřeviny - musí se to před nalepením na desku shora přelepit sesazovací papírovou lepící páskou a když nejsou vidět mezi prasklinami mezery, je to ok.

Re: Drevena dyha

Bacha na protečení lepidla skrz prasklinu. Olej nebude mít tendeci se do takto "impregnovaného" dřeva nevsáknout a udělá to flek.

Re: Drevena dyha

Pokud budeš opravdu hodně stahovat, tak je pokroucení v poho. Ikdyž u takto malích ploch bych to neřešil vůbec. Lepidla nedávej moc. Pak nebudeš mít problém prosakem. Dýhu pokládej z jednoho konce na druhej, aby se ti pod ní nevytvořili bublinky..

Re: Drevena dyha

Akym sposobom vyrovnat dyhu? Pochopil som to ze to treba navlhcit a zovret medzi dosky, ale neviem akym sposobom to mam navlhcit.

Re: Drevena dyha

Taky by mně to zajímalo.. A navíc - pročetl jsem se zájmem různé postupy dýhování, sám jsem většinou používal Chemopren, ted Pattex lepí podstatně líp.. Zkusil jsem i Soudal polyuretanový pěnový, s lisováním, tento díl byl vystaven extrémnímu slunci a drží, byla to 1 mm mahagonová dyha, ale byla to malá plocha cca 30 x 40 cm oboustranně, něco jako dvířka. Nenašel jsem tady ale postup, co dělat v případě, když chci odýhovat nanovo staré reproskříně, původní dýha na nich drží velice dobře, ale je poničená. Zbrousit se mi to nechce, navíc se poruší rovinnost. Podklad  je prakticky neporézní, takže lepidla na bázi pvac nepřichází v úvahu... Na předýhování chci použít 1 mm ořech.

Re: Drevena dyha

Zatmenlit nerovnosti polyuretanovým tmelem, vybrousit, jemně přebrousit celý povrch a disperzním lepidlem (ne vypěňovacím PUR) přilepit dýhu.
Potřebu rovnat dýhu jsem při použití disperzního lepidla neměl nikdy. Po namočení disperzním lepidlem změkne natolik, že se při lisování během lepení zcela vyrovná.