Re: Drevena dyha

Mam tresen a je to vyznamna zmena v porovnani s novym, vybrousenym stavem... (http://www.balakryl.cz/index.aspx?idProduktu=22)

Re: Drevena dyha

Richarde, tu třešeň jsi tím Polyurexem upravoval stříkáním nebo štětcem, (válečkem,...)? Jak jsi spokojený s hladkostí povrchu?
Jinak co se týče tmavnutí, pod různým lakem, myslím dřevo tmavne jinak, po 10 letech se to ale stejně sejde a je to jedno. Mám doma nábytek z dubový dýhy a tmavle rychleji než dveře Sapeli (taky dubová dýha). Já použil jednosložkový uretan alkydový lak, sapeli nevím.

Re: Drevena dyha

U těchto laků sice reklamují vysokou chemickou odolnost, ale zkuste si na to kápnout třeba líh-udělá to neskutečnou paseku.Jinak mechanická odolnost je ale vynikající.

Re: Drevena dyha

Tom presne ten istý som použil aj ja (ale pololesk). Nanášal som to štetcom, ohromne rýchlo to schne a dá sa to brúsiť po pár hodinách. Tvrdé to je parádne, ja som to leštil autovoskom.

Re: Drevena dyha

Jean, lmyslel jsi ten polyurex? Já použil ak Uretan alkydový nebo polyuretanový syntetický, dělá to třeba Bondex, Xyladecor, Johnstones. Ředí se lakovým benzínem. Ony všechny NH s tímhle ředidlem zasychaj okolo 4-6h a to je na mě moc. Teď právě zkouším barvu na MDF. Použil jsem DULUX základ, plnič a vrchní email, všechno ředěný benzínem. Ta doba schnutí je na mě moc. Já teď objevil polyuretanovej dvousložkovej lak. Má vynikající vlastnosti, schne tak půl hodiny, za hodinu brousím.
http://www.acolor.cz/detail1502.001/wig … ni-4kg.asp

Re: Drevena dyha

Já nevím, co je to za módu, lakovat vodou ředitelnýma náhražkama. Lakujte syntetikou a nebudete mít problém.

Re: Drevena dyha

7tech ja s kvalitou tej  náhražky nemám problém. Pre mňa 4-5 hodín moc nie  je.

Re: Drevena dyha

No,je to také tím že teď je v módě ekologie a ty syntetiky se i obtížněji shánějí.

Tom - ten dvousložkový polyuretan je asi dnes to nejodolnější co je dostupné,já jedu ještě ze starých zásob (2-k  Herberts).Ta cena tomu ale také odpovídá...

Jinak změna odstínu dýhy je jednak po nalakování a následně časem působením světla (oxidace) a nezabrání tomu ani NH s UV filtry a u různých druhů dřev se projevuje různě, např. celkovým ztmavnutím,nebo snížením kontrastnosti kresby.

Re: Drevena dyha

Podívejte se na nábytek a obložení na zámcích, jak jsou tmavý. Taky se říká, že hudební nástroj se stárnutím lepší. Vzhledově to přece může bejt i o bednácn ne? Je to přitozený a i bedny můžou bejt časem starožitnost - i když nevím jak to bude hrát po třeba 80 letech...

Re: Drevena dyha

Nuž, rád by som počul moje bedne keď boli nové, to jest pred 36 rokmi. Povrchovka na zvuk imho nepôsobí, u hudobného nástroja, kde sú steny trebars huslí tenšie ale áno, veď to je ozvučnica čo robí zvuk...

Web

(upravil Richard_Majer 26. 2. 2009 23:00)

Re: Drevena dyha

nanasel jsem to valeckem. Nerozlilo se to tak jak jsem cekal a jakou mam zkusenost z lakovani stolu pro deti. Bedny dopadly hur...
pokusim se o vikendu nafotit detail

Re: Drevena dyha

Je to sice prkotina ale někomu by to mohlo pomoct. Začal sem dýhovat bednu a nanesl sem lepidlo na bednu,štětcem rozmatlal a aby bylo stejnoměrně nanaesno použil sem ruční pilku s jemnejma zoubkama kterou sem přebytečný lepidlo stáhnul, po přitažení dýhy svěrkama lepidlo vylezlo ani moc ani málo, tak akorát.
Odýhoval sem už 4 strany a zatim s ůspěchem:)
http://leteckaposta.cz/320881689

Re: Drevena dyha

Ukáž výsledok.

Re: Drevena dyha

Po zabroušení
http://leteckaposta.cz/175347310

Re: Drevena dyha

hmm nepatri ten sev ze spodni strany? Nemusi se tak brousit. Chlapik co mi sesival dyhu mi rekl tim svem dolu. Co je lepsi?

ruzne DIY repro

Web

Re: Drevena dyha

týpek co od něj mam dýhu zas říkal že švem nahoru, zkoušel sem to obrousit a de to docela fajn, jenom doufám  že něco nevyleze po nalakování, imho on sice dělá v truhlárně ale z dýhou nepracuje tak nevym.
A čim jsi jakoval? vodou nebo ředidlem rozpustnej lak, lesklej nebo matnej, popřípadě jesi si lak ještě dobrušoval do klavýrního laku:)

Re: Drevena dyha

lak mam od toho co mi sehnal dyhu, nejaky z italie na vodni bazi, dvouslozkovy, mam mat i lesk, rikal ze ho pouzivaji, ze toho zkouseli dost a tento  je zatim nejlepsi, pry je pomerne pruzny takze vydrzi nejakou tu praci dreva a nepraska tolik. Doporucil 2-3 vrstvy matu a pak nekolik vrstev lesku. Lakovat teprve budu, u znameho v lakovne v boxu.
Jinak dyhoval jsem lepidlem Soudal 67A, tenka vsrtva stetcem, prilozit dyhu a zatizit, po asi 2hodinach odsvorkovat. Vysledek dobry, jen jsem povrch nemel pripraveny dokonale rovny, takze misty na hrane je malinkata mezirka, to jsem ale spravil. Inu moje prvni dyhovani.
Tady je vysledek:
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=6254&p=2

ruzne DIY repro

Web

Re: Drevena dyha

Hoši jak to děláte?? Já si nemůžu pomoct, ale když to potřu lepidlem a přiložím dýhu, tak se hrozně vlní (i když odvětrám lepidlo) a dost často se mě stává, že tam mám potom nějakou prohlubeň nebo bublinu. Jo a to sešívání, jak se to dělá? Abych řek pravdu, tak se mě stává, i když obě dýhy seříznu, tak tam přece jenom někde nějaká ta mezírka je. Uš fakt nevím co s tím:(

Re: Drevena dyha

No mne taky udelala mirne vlny ale poradne jsem to sevrel svorkama a pak doufal. Bylo to prvni dyhovani. Mozna je to taky otazka dyhy. Kdyz se to poradne sevre tak bublina nemuze byt a prohluben vznikne jen kdyz nemas povrch pod dyhou rovny. Si myslim co jsem zatim tak vypozoroval.
Dyhu mi sesival a pripravil na jednotlive dily jeden znamy.

ruzne DIY repro

Web

(upravil bubuxin 29. 4. 2009 20:28)

Re: Drevena dyha

Dva pláty dýhy zovrieš medzi latky a odrežeš dýhorezkou, jemne prebrúsiš brúsnym papierom a voilá

http://img38.picoodle.com/img/img38/2/4/29/bubuxin/t_P1060309m_dc711d8.jpg  http://img39.picoodle.com/img/img39/2/4/29/bubuxin/t_P1060312m_6e4f330.jpg  http://img39.picoodle.com/img/img39/2/4/29/bubuxin/t_P1060656m_e2ceaa3.jpg  http://img35.picoodle.com/img/img35/2/4/29/bubuxin/t_P1060651m_eae6f30.jpg

Musíš si poznačiť čo s čím si rezal, teda zachovať poradie zosadenky. Ja som mal cca. 11 cm široké a potreboval som 30 cm na predok a 45 cm na boky.
Svierok treba hodne, keď nestačili svojou dľžkou, pomohol zdvihák.

http://img35.picoodle.com/img/img35/2/4/29/bubuxin/t_P1060609m_dbc617d.jpg  http://img38.picoodle.com/img/img38/2/4/29/bubuxin/t_P1060841m_ccac27e.jpg