Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 3)

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

  Stránky: ««« 1 2 3

RSS

Příspěvky [41 až 58 z 58]

(upravil MaBat 3. 4. 2010 6:06)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

bubuxin: V #15 je to myslím shrnuté dobře. Není třeba hned vidět červený hadr.

Tj. až v situaci, kdy mám vyřešený bedny a jejich interakci s místností, můžu se ptát "co dál" - pak věřím tomu, že aktiv už bude jen velmi malé, pokud vůbec nějaké, zlepšení za další nemalé peníze. A je podle nás jen hloupost jít na to obráceně, to je celé. Pokud to někdo udělá od začátku stejně draze a obstojně, jako pasivně, pak to určitě neublíží, naopak to poskytuje volnost v návrhu, kterou pasiv postrádá a kterou osobně vidím jako hlavní "přínos". Čili nic proti aktivu, má to čistě technicky nesporné výhody, jen je dobré to zbavit mýtů.

(upravil BV 3. 4. 2010 6:47)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

O mýtoch nikto nehovoril, ani o tom, že Re nemá vplyv na DF. Dosť podstatné je v reále aj toto, "a jejich  interakci s místností" dva basy v sérii a odrazy a stojaté vlnenia v miestnosti, jeden reproduktor sa stáva aj "zdrojom signálu" pre druhý pri sériovom zapojení. Výhodou aktívu je konštantné tlmenie, impedancia zdroja signálu je stála.
Z praxe- viac ľuďí chcelo prerobiť trojpásmové pasívne boxy na "poloaktív (basy/stredy). Každý z nich konštatoval spresnenie basov, ich zdanlivý subjektívny úbytok (ale pri meraní SPL sweepom v nearfielde je to presne rovanké ako predtým v pasíve), sú bez doznievania, ale s oveľa lepšou "kontrolou". Nie je to žiadne woodoo...
MaBat- skús si meranie burstu napr.   5 periód 50Hz pri sériovej a paralelnej konfigurácii.

(upravil MethMan 3. 4. 2010 15:29)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

BV napsal:

....Ale to (výstupná impedancia) je presne zásadný rozdiel od aktívu, tam je to stále len impedancia výstupu konca..Toto sa pasívom nikdy nedá dosiahnuť ...
...Aktívna výhybka "prinúti" bas presnejšiie sledovať signál , proti vlastným parazitným kmitom je viac brzdený prakticky nulovou impedanciou výstupu konca. ....

A o čem byl tento nebo další příspěvky? 
Změna signálu ze sweepu na burst nám nesdělí žádnou novou informaci.
Dopad do reálného chování reproduktoru ve věci o které se bavíme je objektivně limitně nulový, ať si Vaši zákazníci říkají co chtějí. ( Při vší úctě je rozhodně nejde považovat za nezávislé pozorovatele.) Předpokládám, že oba známe mnoho dalších subjektivních i objektivních důvodů proč si myslí, že to je lepší. Tak či onak je reálný přínos "lepšího tlumení" v reálné situaci malé místnosti zcela a bez výjimky zanedbatelný.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

"Změna signálu ze sweepu na burst nám nesdělí žádnou novou informaci. "
Nábeh signálu ,prvá perióda a doznievanie tesne po skončení burstu. Budú rovnaké?

(upravil bubuxin 3. 4. 2010 22:01)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

MaBat, červenú handru som videl skôr od vás čo tvrdíte že všetko ide lepšie urobiť pasívne. Ja sa prikláňam k názoru Jarouša z #40, je to jedna z ciest. Pôvodne som chcel jednoduché riešenie podobné ako je použité napr. u F3B. Ale zatiaľ nemám žiadnu reakciu od osloveného, tak idem inou cestou.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

"nemám žiadnu reakciu od osloveného"
???? AK je to na mňa, prosím do mailu..

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Odezva na burst je snad jednoznačně daná impulsní odezvou a tu už jsem přeci změřil (a prezentoval zde jako frekvenční charakteristiku, pravda, jen v amplitudě, fázi jsem zapomněl zobrazit). Pokud se k tomu ale zítra dostanu, ještě udělám ten burst.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Mabat, spíš srovnej CSD u basáku - verze s aktivní výhybkou a verze s pasivem. Pak bude jasno.

Web

(upravil check 4. 4. 2010 11:54)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Mě teda učili, že souvislost mezi impulsovou, přechodovou, modulovou, fázovou, GD a třeba i CSD charakteristikou je lineární a to včetně jakéhokoliv signálu, jehož přenos je tímto znám (a to včetně burstu). Takže když přiznáte nebo nepřiznáte někde změnu, musí se přojevit či neprojevit i jinde. Někde jsou některé změny trochu víc vidět, ale v zásadě nevím, proč by se jedna informace, měla interpretovat na pěti grafech.
Pak už můžeme diskutovat o tom, kdy začnou být limitní velké hodnoty součástek - jejichž parazitní parametry začnou příliš ovlivňovat přenos výhybky (respektive se nedaří dosáhnout žádaného) a kdy tedy má tedy skutečně aktiv smysl.

Kupříkladu pokud by se použilo ekvalizačního členu v zesilovači (na srovnání basů), myslím, že BV F3B by šly udělit i pasivně. Výhybka by vyšla přes 10kCZK. Jenže zdůvodnit budoucímu majiteli, že bez té černé krabičky mu to basovat nebude, nebo že je omezen pouze firemním koncákem pro pasivní bednu, se dá jen těžko.

Web

(upravil MaBat 4. 4. 2010 13:25)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Jen poznámka - s tím vztahem mezi charakteristikami to myslíš asi dobře, ale nejde ani tak o linearitu (o tu samotřejmě také a je to na ní/jejím předpokladu do značný míry postavený), jako o to, že jde o vzájemně jednoznačná zobrazení (až na konstanty u některých jmenovaných), jinými slovy znám-li jedno z nich, znám tím automaticky všechny ostatní, včetně odezvy na jakýkoli jiný signál, i CSD.

Zajímavý postřeh od BV je s tím rozdíným ovlivněním vyzařovací impedance vlastními rezonancemi v posl. prostoru při seriovém zapojení. Předpokládalo by to ale dostatečně rozdílné vyzařovací podmínky pro každý ten reprák, zřejmě by od sebe musely být poměrně daleko. Do jaký míry to lze v reálu pozorovat, netuším. Jde ale IMHO tak jako tak o neskonale slabší efekt, než jaký tu je naznačován. To se ale stále týká seriové kombinace dvou basáků, o kterou tu v jádru zas až tak nejde.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Dúfam, že nie som moc OT: narazil som na toto- www.lcaudio.com/index.php?page=29
Vyjadrí sa niekto znalí, či to funguje, či to nie je vyložený pruser? zaujímala by najma diskrétna časť... vopred vďaka

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

K tomu zapojeniu dvoch basákov v sériii by som dodal len to, že   by som to spravil asi jedine vtedy, ak by mali  samostatné pracovné objemy. Naposledy ked som mal pokusne zapojene basaky v serii v spoločnom objeme (oba blízko seba) tak  som pozoroval   pri  vyšších hlasitostiach  a tým pádom aj výchylkách sklon sustavy na  striedavý  pohyb basákov, proste jeden siel  dnu a druhý von. (jav) V paralelnom zapojení v spoločnom objeme som to nepozoroval. Dalej som to neskumal a ani neskušal seriove zapojenie v oddelených objemoch , ale  mám za to, že pri seriovom nie je problem ani tak to že jeden je napájaný cez druhý ale že niesu mechanicky zhodné a prostredníctvom objemu bedne  može dojst k  onomu javu.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

A nehodilo by se někomu tohle?
- viz odkaz na můj inzerát na 3p. výhybku Acon:
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=14909

Web

(upravil mechanik 2. 12. 2011 14:18)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

ked už sa to tu oživilo tak mna by zaujímalo kto má pri celoaktive riešené aj kompenzácie na frekvenčnej charakteristike? vždy sa píše o tom ako neni problem nastaviť fázu,  úroven celého pásma a deliace kmitočty ale ako keby už nič dalšie nikto neriešil...
BV, čakal by som že odpor tej výhybky ovplyvní rozsah basáku smerom dole, čo sa občas môže aj hodiť
meranie ako sa prejaví menší odpor pred reproduktorom (alebo DF zosilovača) inak než menšou zmenou frekvenčnej charakteristiky by bolo zaujímavé

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Kompenzace v aktivu - tohle mi taky vrtá hlavou už delší dobu. Podle mě to jde v čistém aktivu jedině ekvalizerem, klidně zabudovaným do té aktivní výhybky. Sice to přidá pár aktivních prvků (OZ) ale v takové výhybce už je jich tolik že to už není o tolik horší. Při vychytralém návrhu by nějaké ekvalizace šly zabudovat bez přidání dalších aktivních prvků. Pokud se toto řeší digitálně, je to jednodušší. Většina běžných konstrukcí to neřeší, pokud jsem si všiml.
Ale zásadní problém vidím v tom, že ono to není jen o vyrovnání té amplitudy. Ekvalizer totiž krom jiného nenatočí fázi stejně jako ten kompenzační RLC (nebo složitější) článek. Nemá přímou interakci s reprákem, zjednodušeně řečeno nedochází k výměně energie mezi rezonancí repráku a tím kompenzačním článkem, protože k repráku ve skutečnosti nic připojené není krom zesilovače. Já vím že teorie praví.... taky mě to učili roll Myslím že v té teorii jsou pořád jakési mezery.

Doma si teď hraju s takovým spešl dvoupásmem a včera jsem se při poslechovém testu znova utvrdil v jednoznačnému závěru (ačkoliv jsem se tomu dosud bránil zuby nehty) - Dvě reprobedny s prakticky stejnou frekvenční chárou nemusí hrát stejně. Hrál jsem si s kompenzací rezonance výškáče. RLCčkem jsem vyrovnal impedanční cháru na prakticky rovnou přímku (v oblasti kde to potřebuju). Konkrétně to byla oblast cca 1,5kHz, dělím na 2,5kHz 18dB/okt. I přes to, že na amplitudě se tohle projevilo jen o cca 0,5dB a na fázi o pár stupňů směrem k hladkému průběhu, rozdíl ve zvuku byl významný, projev se zklidnil, ubylo ostrosti. Rozhodně byl rozdíl daleko větší, jako když jsem se tuto oblast pokusil vyladit přímo ve výhybce (posunul dělící kmitočet o kousíček výš). Pak jsem tuto oblast překompenzoval, aby byl na impedanci propad. Změna dalšího cca 0,5dB na amplitudě a zase pár stupňů na fázi, ale zvuk zase významně jiný, v dané frekvenční oblasti poněkud tupý a zastřený. Musel jsem to vrátit.

Je mi jasné že budu prohlášen za kacíře, zlatoušce a že je to jen psychoakustika. Není, protože já byl donedávna přesvědčený, že tam poslechový rozdíl nebude, takže bych měl spíš "ten rozdíl neslyšet". Jenže on tam opravdu je, nemůžu si pomoct. mad

Takže zpět aktiv vs pasiv - zkušení to řeší poloaktivem pokud vím - kompenzace a část výhybky pasivně u repráku, dělení aktivní před koncákem. To je patrně jediná správná varianta.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

V teorii mezery nejsou. Spíš ty máš mezery v teorii. Dopustil jsi se tolika chyb, že to ani nemá cenu vypisovat. Mohl jsi dojít k jakémukoliv závěru a byl by stejně nepodložený jako ten, který jsi učinil.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Je skvělý že kdekdo umí napsat co je blbě, ale co je podle něj správně to nenapíše.
Pro mě je důležitý co slyším a veškerá teorie mi muže vlízt na hrb wink

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Podívej, dá se očekávat, že výsledek s/bez bude sotva rozeznatelný, pokud vůbec. Dosavadní znalosti přímo vylučují, že by tomu mohlo být jinak. To klade o to větší nároky na ohlídání si věcí, které ti mohou výsledek ovlivnit. Zejména když chceš vynášet silné soudy. Nemyslím si, že když měníš výkonovou charakteristiku reprosoustavy, směrové vlastnosti, frekvenční charakteristiku a možná i úroven najednou, je možné učinit jednoznačný závěr. Další věc je, že jsi chtěl slyšet, že to je lepší. (podotýkám, že to nevylučuje možnost, že to opravdu objektivně lepší je). Odstupy mezi jednotlivými pokusy / osobní angažovanost atd. jen dále snižují důvěryhodnost závěrů. Už to, že píšeš o významných změnách zvuku, by tě mělo trknout, že není něco v pořádku. Osobně mi to je fakt šumák, uvedený problém byl vyřešen v 70-tých letech minulého století a nevidím důvod se v tom dál rýpat. Možná, že jsem to předtím nenapsal dost přátelsky, ale nebylo to myšleno zle.

Příspěvky [41 až 58 z 58]

  Stránky: ««« 1 2 3

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£