Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 58]

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Přiznám se BV, že čumím jak puk, mnu si oči a fackuju se jestli se mi to nezdá. Vy opravdu věříte doslova tomu co jste napsal? Myslel jsem, že basový tranzienty a plandání basu je něco co byste jako jeden z mála lidí na tomto fóru nikdy nevyslovil.
A ano, impedance výhybky v oblasti kde se reproduktor dělí bývá srovnatelná s tou u reproduktoru - a kolikrát i víc a nejen u basového.

(upravil BV 2. 4. 2010 15:35)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

"A ano, impedance výhybky v oblasti kde se reproduktor dělí bývá srovnatelná s tou u reproduktoru - a kolikrát i víc a nejen u basového."
100% pravda, inak by to nedelilo, že..Ale to (výstupná impedancia) je presne zásadný rozdiel od aktívu, tam je to stále len impedancia výstupu konca..Toto sa pasívom nikdy nedá dosiahnuť , fázovanie a požadovaný priebeh ano, je to len otázka zložitosti výhybky.
A rovnako je pravda, že pohyblivá hmotnosť je u basu rádovo vyššia ako u výšky, aj nutné výchylky, preto je to (aktív) u basu najviac počuť...Aktívna výhybka "prinúti" bas presnejšiie sledovať signál , proti vlastným parazitným kmitom je viac brzdený prakticky nulovou impedanciou výstupu konca. Klasický pokus, poklep na membránu basu a potom to isté pri skratovaní svoriek. Žiadny rozdiel? Tranzientom nemyslím nejakú strmú hranu , rádovo mikrosekundy (to je práca pre výšku a stred, "rýchle basy" sú stredy..), ale napr. úder kopáku, bas v pasíve urobí "pfúú" , aktív "tf" smile).
Plandanie- nemyslím "lietanie" membrány pri blbo navrhnutom boxe alebo subakustických zložkách signálu.

(upravil MaBat 2. 4. 2010 15:37)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

A co si zkusit poklepat na zkratovanou seriovou kombinaci dvou basáků? smile

Dle Vašich slov "jeden zapojený přes impedanci druhého"...

(upravil BV 2. 4. 2010 15:41)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Ak dokážeš presne rovnako "klepnúť" na obidva súčasne....Inak jeden "poháňaš" v protifáze druhým, tým na ktorý poklepeš. Dva basy v sérii je pekná blbosť.

(upravil MaBat 2. 4. 2010 16:08)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Už se to tu kdysi řešilo a závěr je ten, že není žádný důvod, proč by měla reprodukce ze dvou seriově zapojených basáků jakkoli utrpět, za předpokladu, že jsou stejný - tedy rozhodně ne kvůli tomu, že jsou v serii. Dokonce jsem to tehdá "konzultoval" s Velkým Bobem (navrhoval myslím i společný objem jako "jistější" variantu). Napětí se prostě rozdělí a proud poteče podle platných zákonů... Všechno tohle porovnávání je jen o tvaru výsledné fr. charakteristiky, tj. parametrech odpovídajícího HP filtru, jako který se to celé chová (když předpokládáme vyřešené problémy s interakcí pasivní výhybky s impedancí repra, což lze a mělo by být - neboli vykompenzované impedanční peaky v rezonanci).

(upravil BV 2. 4. 2010 15:44)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Ale nejde o ustálený stav (sinusový tón) , ale o jeho skokový štart a zánik.
"za předpokladu, že jsou stejný" Nikdy nie sú presne rovnaké.

(upravil MaBat 2. 4. 2010 15:46)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Napětí se rozdělí pro jakýkoli signál. Dobře, nejsou stejné, ale to už není problém DF a "plandání", které by podle Vás mělo být problémem i kdyby stejné byly.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Děkuji za přínosné příspěvky na které sem čekal při zakládání svého tématu...

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

"což lze a mělo by být - neboli vykompenzované impedanční peaky v rezonanci)"
Koľko je takých boxov? Na 90% je to len jeden peak, ten vyšší (bližšie k deličke). A obvykle to potom končí s impedanciou niekde pod 2ohmy, to sú tie "amplifer killery"..Cena solídne urobenej "kompenzácie " sa pomaly blíži cene konca smile.

(upravil MaBat 2. 4. 2010 17:16)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Nebude jich mnoho. Souhlasím s Vámi v tom, že na hodně nízkých dělících frekvencích je aktivní dělení výhodnější. Také bych ale už nikdy nestavěl bednu, která bude nízké klasické elektronické dělení potřebovat. Např. koncepce velkého středobasu v uzavřené bedně + několik aktivních subwooferů mi v tomhle plně vyhovuje - lze dělit výhodně pasivně, a to pouze na 1 kHz, kde už s tím problémy nejsou, a u subů už je aktiv samozřejmostí - zejména kvůlu nezávislému nastavení. Při vhodné konstrukci subbasových boxů nemusí být ty zesilovače ani kdovíjak parní.

Ale to jsme trochu zamluvili tu údajnou degradaci seriovým zapojením s dalším pasivním prvkem smile

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Poviem to trochu inak. Dynamický reproduktor je konštruovaný z princípu na prevádzku budením z napäťového zdroja. Tejto podmienke je najbližšie prevádzka v aktíve.

(upravil MaBat 2. 4. 2010 17:21)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Pořád jsme ale u toho, že pokud jsou dvě stejná repra v serii připojená na napěťový zdroj, jedno o druhém vůbec neví. Jakoby byly obě připojené na zdroj se stále stejným vnitřním odporem, jen o polovičním napětí... není to tak?

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Ano, ale ten vnútorný odpor zdroja ( z ktorého je budený každý jednotlivý reproduktor) nie je rovnaký, ako keď sú pripojené paralelne. Ak do vnútorného odporu zdroja zaradíme aj Re reproduktora, tak je to rozdiel  2:1. Ešte inak, dosť ľudí "počuje"? aj prínos biwiringu pri pasívnom delení , a tam je to len o o impedancii kábla.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Shodné napětí ještě neznamená shodné všechno ostatní.

Web

(upravil MaBat 2. 4. 2010 21:55)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Nearfield měření (repráky na stole, celé vysoce improvizované) pro dva různé typy reproduktorů: Měřen vždy jeden kus napřímo a podruhé s "identickým" kusem v serii. Horní křivku, tj. měření samotného, jsem pak pro názornost posunul o -6dB (černou barvou), aby se kryla s měřením v serii. Ty Nerovnosti přisuzuji hlavně metodě měření, zřejmě chvění od chatrné desky stolu, ale to jen hádám. Můžete mi někdo říct, a ptám se vážně, kde mám v těch obrázcích hledat onu ztrátu tlumení? Neberu žádné hifi woodoo.

http://s4.postimg.cc/xdsde8sop/148_ser1.jpg http://s4.postimg.cc/6tzsc3s55/148_ser2.jpg

Nebo to mám změřit ještě paralelně? Dopředu říkám, že to bude lautr to samé.

(upravil zuki 2. 4. 2010 22:03)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Dejte si dva elektromotory do série, skoro nikdy se nebudou chovat tak, jako paralelně..... Pokud by byly mechanicky spřažený, tak ano, ale jakmile nebudou  , tak stačí malá odchylka = nebudou stejný a nebo stejně tlumený v bedně a bude se to chovat podobně jak diferenciál v autě... Pro mě pocitově  raději paralelně než sériově - kde je dle mě stupeň volnosti navíc...

Edit:
Dík za měření -vypadá to na v praxi zanedbatelné rozdíly. Co se např. stane když budou mít jinou rezonanční frekvenci ?!?...

K analogii s elektromotory - má to stejný elmag. pohon a já si to dokažu dobře představit. Je to taky zařízení, které má elektromotorické napětí a otáčky, změna otáček apod. (přesněji řečeno proud) jsou úměrné rozdílu přivedeného a indukovaného napětí od otáček (pohybu repra). U repro je to trochu změkčeno ve srovnání s elektromotorem - řádově větším odporem vinutí - takže to víc "plandá" než motor. Ten zas bude mít (až na vyjímky u leteckých motůrků) podstatně větší setrvačnou hmotu.... Ale oba převádí stejným principem el. příkon na mech. pohyb.

(upravil MaBat 2. 4. 2010 21:56)

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Pocitově možná (nedokážu úplně posoudit tu analogii), ale hlavně tady už se teď bavíme o konkrétní, změřené situaci. Původní teze byla "DF ~ 1, bude to plandat". Rád bych se jen dobral k realitě.

V případě, že to podle vás není z těch obrázků vidět, navrhněte jiný, realizovatelný měření.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Chápu, že je velmi lákavá představa, že hrozně moc záleží na tom mít zesilovač s obrovským DF a k reproduktoru 20cm kabely jak ke svářečce. "Pak to MUSÍ lépe tlumit, basy MUSÍ být přesnější, sušší a MUSÍ to být sakra slyšet". NEMUSÍ.
Celá představa o superioritě aktivní výhybky vychází z mylné premisy, že reproduktor se svojí impedancí tak nějak nepatří do obvodu a proud jím neprotéká a zastaví se na svorkách. Pak je samozřejmě pro hifistu cívka (s půl ohmovým R) oproti 20cm svářecích kabelů hotová katastrofa. Jenomže v obvodu je ještě 4-6-8 ohm cívka reproduktoru. Pak už jsou poměry jiné. A ze skvělého tlumení se zesilovačem s DF deset miliard je naprosto nemožný plandák s DF=1,3.
Pokud chce někdo tvrdit, že slyší rozdíl mezi tlumením 1,2 (s cívkou) a 1,3 (aktiv), který se promítne do frekvenční charakteristiky rozdílem maximálně v setinách dB, měl by se zamyslet co JINÉHO by to mohlo způsobit.

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Takže aktív je totálna blbosť pre snobov v snahe vytiahnuť od nich čo najviac peňazí ???

Re: Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Ne, aktiv je pouze jedna z dalších cest, souhlasím s tím, že vykompenzované impedanční peaky v rezonanci jsou opravdu velkým přínosem a to slyšitelným, sám jsem se o tom u 2x15" basků v OB přesvědčil, cena za pasivní kompenzace není nijak ukrutná v porovnání se zbytkem bedny. S kvalitním pasivem je hodně sraní, je to citlivý na tolerance součástek a součástky jsou kolikrát i pěkně drahý (kondy MKP, MKT, cívky na vzduchu), ale za aktiv to nevyměním. Jinak chápu, že ten aktiv může být výhodný například pro málo citlivý spodek, nebo EQ spodku, otázka je, co komu stačí a co chce.

Příspěvky [21 až 40 z 58]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Navrh aktivnej vyhybky podla pasivnej

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£