Téma: Párování tranzistorů

Zdravím všechny znalce,

mám pár dotazů na odborníky v NF technice, byl bych vděčný kdyby mi aslespoň na něco odpověděli.

1) Hlavní dotaz je ohledně párování tranzistorů: zajímalo by mě co všechno párování tranzistorů obsahuje, pochopil jsem dobře že mám porovnávat hodnoty třeba 10ti kusů co jsem doma našel a zvolit dva sobě nejpodobnější....? co vše se tedy má porovnávat?

2) neexistuje nějakej vychytanj přístroj který dokáže změřit charakteristiku tranzistoru potřebnou k párování?? Něco co by se dalo připojit k osciloskopu.

Předem děkuji všem za rady....

Re: Párování tranzistorů

Nejsem přes NF odborník, ale pokusím se ti odpovědět.
Párování se dělá dost často na betu. Tedy poměr Ic/Ib. Podle potřeby změříš tento poměr pro několik hodnot a pak porovnáš křivky. Páruje se i na poměr ube/Ic, to si myslím, že se dělá to diferenciálních stupňů.
Při párování se také často měří Uceo, Ucer ap.
Něco se dá přes osci změřit. Zkus pohledat tuším v nějakém mém topicu. Vyjadřoval se tam k tomu Sendy a další zdejší odborníci.

Web

Re: Párování tranzistorů

Tenhle dotaz je položenej tak široce, že vlastně nemá cenu odpovídat smile

Takže EsoRimmere, nahoď prosím schéma nebo upřesni, co a kam konkrétně chceš párovat.

Web

Re: Párování tranzistorů

jasně, pardón, chtěl bych se naučit párovat tranzistory do NF zesilovač (př. MJ15003/4 KD607/617) atd...

V amaru 7/1994 jsem našel schema měřiče h21e výkonnových tranzistorů, ale nevim zda mi to k párování bude stačit (asi ne)

pak jsem našel v amaru 3/1999 Přípravek pro zobrazení charakteristik tranzistorů na osciloskopu, no ale u toho zase nevim jestli to bude stačit, píšou u něj pár nedostatků... tak nevim a proto se obracim na Vás.

Jako první zkušební zesilovač bych chtěl zkusit něco s KD607/617 třeba DPA110 tak dejme tomu že bych chtěl spárovat jeden pár tranzistorů do DPA110, jak bych měl postupovat a co všechno na to potřebuji....???

(upravil reeb 23. 3. 2010 16:50)

Re: Párování tranzistorů

V zesilovačích se nejčastěji párují koncové tranzistory při jejich paralelním řazení (pro zvýšení proudové a výkonnové zatížitelnosti)- jak záleží i na způsobu zapojení (na betu nebo Ube případně obojí) a i typu tranzistorů (Bipolar/Mosfet). Lze to provádět staticky v několika bodech např. při proudu 100mA, 1A, 6A nebo na charakteroskopu.

http://www.mako.webz.cz/DPA.pdf   strana 6

U DPA110 bys nic párovat nemusel, zapojíš a hraješ...

Web

Re: Párování tranzistorů

U NPN/PNP je typicky zesilovací činitel rozdílný a v mnoha případech to nejenže neškodí, naopak pomáhá (například Transiwatt 40 / 120 /140 má rád u NPN vyšší betu než u PNP).

Jak píše reeb, důležité je párovat (nebo aspoň používat trandy ze stejného lotu) trandy při paralelním řazení.
Pokud jde o betu, zajímal bych se spíš o její hodnotu při velkých kolektorových proudech a malých Uce. Většina slušných zapojení, DPA nevyjímaje smile krmí koncáky z napěťového sledovače, kdy se beta tak úplně neuplatňuje.

Statické měření zanáší hlavně u velkých proudů nezanedbatelnou chybu díky "samoohřevu" čipu.

Web

Re: Párování tranzistorů

ještě takový triviální dotaz... co přesně znamená ta beta?? je to poměr nějakých hodnot??

Re: Párování tranzistorů

Jo. Nojo, pro mladší ročníky nezkažené starou terminologií z germaniových počátků: beta = hFE = h21e smile Proudový zesilovací činitel, tedy dIc/dIb. d znamená (zjednodušeně) že jde o dynamické hodnoty. Ony se ale od statických většinou moc neliší, proto lze měřit i staticky = stejnosměrně.

Web

Re: Párování tranzistorů

tak to je ta slavná beta...

Prosmtě, (možná budu moc náročnej) ale mohl by si mi popsat všechny možný zkratky a k nim popisky (Ico, Ic, Ib) ne že bych nevěděl co jaká zkratka znamená, ale jestli to nemá ještě nějakeou zkratku (jako třeba hFE = H21e = beta).

znám:
Usat - saturační napětí
Ic - max kolektorový proud
Uc - max. kolektorové napětí (to se myslim značí i Uce)
Ib - max proud báze.
Ptot - max. výkon
Ure - napětí na odporu v emitoru

ale nějak nevim co je Uceo

Pak by mě ještě zajímalo jak se vypočítá ztráta na tranzistoru, mám pocit že to je součet Usat + Ure , ale nevim jak Ure určit...

Pokud jsou nějaký značky blbě tak mi je prosím oprav ať nežiju ve vlastním omilu smile

Re: Párování tranzistorů

Joj, kamaráde, to chce literaturu... aspoň nějakou středoškolskou učebnici. To není na nalejvárnu ale na pochopení základů a souvislostí.

Začněme tím, že každá ztráta (výkon) je nějaké U krát nějaké I.

U by mohlo být U zdroje - U na zátěži
I je potom U na zátěži / R zátěže.

A to vše platí jen v případě, že zátěž je reálná, neteče klidový či příčný proud a při zanedbání spousty podmínek.

Web

Re: Párování tranzistorů

vzorečky jako U=I*R [V], R=U/I [ohm], I=U/R [A], P=U*I [A] ... dokonce i ve střídavim poli že S=U*I [VA] P=U*I*cosFÍ [W] a Q=U*I*sinFÍ [VAr] a mnoho jiných základních vzorečků.... dokonce si pamatuju že nám učitel říkal že ohmův zákon neni R=U/I ale Z=U/I

Re: Párování tranzistorů

však já už školu mám za sebou, teď si jen dodělávám nástavbu protože mi to na elektrotechnice nevyšlo (ověřilo se mi pravidlo že učitel má vždy pravdu ikdyž se někdy plete, no a proto mě nepustil do druháku big_smile ) tak jsem aspoň elektrikář.... a teď si dodělávám podnikatelskou nástavbu (elektrotechnika se neotevřela sad )

Re: Párování tranzistorů

Jasně. Ale fakt vezmi učebnici nebo skripta a studuj, máš na čem stavět.

Sporný body, na který narazíš, diskutuj třeba tady smile

Ohledně teorie zesilovačů doporučuju i stránky Douglase Selfa: http://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/ampins.htm

Web

Re: Párování tranzistorů

Neměl by si spíš ohledně akustiky na doporučení nějakou česky psanou literaturu??? mám tu "elektroakustika do kapsy" autor J. Svoboda - J. Brda jenže se to specializuje na všechno týkající se akustiky, a já bych si rád přečet něco o zesilovačích. Kdysi jsem narazil na knihy od Kotisy, ale jak sem tak koukal tak mu moc dobrý hodnocení nedáváte.....

Jinak co všechno potřebuju na měření a testování NF zesilovačů a tranzistorů?? osciloskop mám (sice vlastní výroby ale zatim mi stačí) NF milivolmetr budu mít jen co ho dodělám a pak mám 2 multimetry (jeden analogový a jeden digitální).

Asi by to chtělo i pasivní zátěž. Na něčem takovym už pracuju, namotávám měděný drát (původně určen k navýjení výkonnových odporů -> průřez 2mm2, je to měděneý ohýbaný plátek 0,5x4mm, vypadá to jako průběh trojůhelníku na osciloskopu, dištak hodim foto) na válec, jeden už mám namotanej a má odpor 1,4875R (v SS poli) a nevim jak to bude s indukčností, abych zesilovač nějak moc indukčně nezatěžoval, pak to budu měřit i v Stř poli jakej to bude mít odpor (impedanci). Chtěl bych tim simulovat 4R reproduktor, na 8R mi asi už nezbyde drát.... nemám ho nekonečno...

Re: Párování tranzistorů

Osciloskop potřebuješ rychlej! A generátor, který umí i 5ns hrany, ať máš čím otestovat stabilitu. I blbej transiwatt umí kmitat na 20 MHz.

A literatura - jak píšu, SŠ učebnice a VŠ skripta. Na Kotisu zapomeň. A tak komplexní dílo jako je ten Self česky nenajdeš. takže nebuď línej louskat angličtinu, ta odborná není až tak složitá - pár pořád se opakujících slov...

Pokud to má i indukčnost tím líp. A kapacita se taky hodí. Reálnou zátěž žádný zesilovač v reálu nepotká smile Čtyři ohmy stačí, pro trandy to je větší masakr než osm ohmů.

Web

Re: Párování tranzistorů

je mi jasný že čim je zátěž menší, tím je proud protékající tranzistorem větší. Ale co jsem nevěděl je, že tomu indukčnost vadit nebude, čekal sem to spíš jako nevýhodu.

Osciloskop mám do 1MHz u 2MHz je pokles amplitudy 3dB

Rád bych se ještě dozvěděl něco o nastavení klidového proudu. Co sem někde čet tak se nastavý tak, že zapojim zátěž, připojim osciloskop, a pustim z generátoru vysokou sin. frekvenci (cca 10KHz) zesilovač zesílím na výkon 1 wattu a sleduju zkreslení na osciloskopu, budu otáčet trimrem dokud nedosáhnu minimálního zkreslení..... četl jsem to někde na netu tak nevim jestli je to dobře, ještě sem to neděla..... asi to bude blbě tak mě prosím opravte smile

Re: Párování tranzistorů

10MHz osciloskop je pořád docela pomalej.

Odporově-Indukční zátěž hezky deformuje zatěžovací přímku na elipsu, trandy si sáhnou blíže okraji povolené pracovní oblasti. Je to tedy "důkladnější" test.

To, že přechoďák zmizí na osciloskopu, zdaleka neznamená, že není slyšet.

Studuj, čti, nerad poskytuju "instantní rozumy".

Web

Re: Párování tranzistorů

no jo, ale přece jen by to chtělo tu knížku, tu si můžu vzít alespoň sebou a nemusim pořád sedět u PC a kazit si oči než to přelouskám.... to opravdu neexistuje žádná solidní o zesilovačích kterou bys mi doporučil?? něco ze SŠ, nevim jakou si vybrat aby tam nebyly rozumy typu jako jsou od Kotisy nebo pana "F" určitě víš koho mylím.

(upravil Klon 23. 3. 2010 22:08)

Re: Párování tranzistorů

Teď budu brát z amazon.uk, Selfa tam mají, tak kdyby jsi se chtěl přidat není problém.
Ten Self imho stojí za každou korunu, je to i na hezkým papíře "o).

(upravil mir.ku 23. 3. 2010 22:24)

Re: Párování tranzistorů

... pokud máš tiskárnu, dost papíru a plnou cartridge, dá se sehnat i v pdf ...

nahrál jsem ti to na:
http://rapidshare.com/files/367289739/a … f.rar.html

pouze 10x download - pospíchej ...