(upravil marbun65 20. 3. 2010 2:00)

Téma: Objem ozvučnice k monacor SPH-68x/ad

Dobrý deň, potreboval by som vedieť aký objem ozvučnice potrebujem pre tento reproduktor MONACOR SPH-68x/ad. Dal by sa prevádzkovať aj v ozvučnici v tvare kocky ? Nakoľko to chcem dať ku počítaču ako náhradu za plastové chrchľátka a mám naozaj minimum priestoru. Ozvučnica tvaru kocky by bola najideálnejšia. Všetko to budem mať viac menej zadarmo. Ďakujem za odpoveď

Re: Objem ozvučnice k monacor SPH-68x/ad

Kočka je nejhorší, protože každá strana vytváří stejnou stojatou vlnu, ty se sečtou. Pokud jde o minimální rozměry pak jde využít i zlatého poměru 0.8x1x1.25, takže vnitřní rozměry například 130x162x203mm (šxhxv) s objemem cca 4l, uzavřená samozřejmě, celý objem vystat vatelínem. Měnič do přední stěny ne doprostřed, ale blíže k horní hraně a přední spodní hranu bedny postavit na dvě špice, aby měnič vyzařoval kolmo k uším, nebo připevnit na zeď, je-li monitor blízko ní, nebo udělat tak vysoké velké budky. Stačí?

Re: Objem ozvučnice k monacor SPH-68x/ad

Ďakujem. Presne toto som potreboval vedieť. Takže to budem robiť v tom pomere 0,8x1x1,25. A mal by som ešte jednu otázku. Aký by bol najideálnejší objem ozvučnice pre ten MONACOR SPH-68x/ad(aby to čo najmenej ublížilo zvuku)?

Re: Objem ozvučnice k monacor SPH-68x/ad

asi +/- 10l, chce to odměřit přesně TS parametry, ty 4l je absolutní minimum.

Pokud by to byl SPH-64X/AD, tak ten mám změřený: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=15625 - u něj by byl dobře použitelný i bassreflex 8l/58Hz (BR-45TR). Vystlaná uzavřenka pak stačí 6l, nad 10l nemá smysl chodit.

Re: Objem ozvučnice k monacor SPH-68x/ad

No zatiaľ to vyzerá tak na 8 maximálne 9(dúfam že to nieje veľa) litrov. Bassreflex nepotrebujem, pretože to mám len k počítaču a bude to pripojené na nie veľmi kvalitný(Z-2300 smile) ale aspoň ako tak výkonný subwoofer, ktorý budem držať na pätinke hlasitosti aby neprekážal a občas aj niečo "zahral", aspoň dúfam. Ako vyskúšam tak uvidím.

(upravil marbun65 25. 3. 2010 1:21)

Re: Objem ozvučnice k monacor SPH-68x/ad

Alebo som sa rozhodol tak, že to vyskúšam aj s BR(ozvučnicu budem robiť najskôr niekedy o týždeň). Antonio, prosím ťa mohol by si mi poradiť či je pre mňa vhodný tento http://www.haut-parleur.net/ct193.html (alebo možno aj tento http://www.highfidelity.pl/artykuly/0601/diy.html) projekt alebo ako ho mám upraviť aby bol ideálny(načo je tam vôbec filter pri širokopásme ?šlo by to aj bez neho nie ? alebo či má reálny prínos) alebo či by sa nejak nedal zmenšiť(predsa len je trošku väčší ako sa hodí k pc).

Re: Objem ozvučnice k monacor SPH-68x/ad

Já tenhle typ ozvučnice neznám, nevím jak to hraje. Jestli to máš napojeno na zesilovač Z-2300, pak jsou satelity dole oddělené filtrem, takže taková ani bassreflexová bedna nemá absolutně smysl. Filtr tam je ke zkorigování průběhu nahoře, neměřil jsem tahle SPH, ale slyšel a nahoře mě nic nijak nevadilo, třeba taková mini SPH-30X to potřebuje jako sůl.