Re: Pořádný flaškostroj

2 PB0305:vyjimky jsou povoleny.....:-)))))))
2 hranatybraska:to mechanicky provedeni je vysledkem nekolikaleteho vyvoje....pracuju se drevem (vyrabim na zakazku ruzne drevene objekty,delam z masivu),ikdyz jsem strojar.Kombinace drevo dural mi prijde vhodna i co se tyce tuhosti konstrukce a eliminace vibraci...navic MKP v olejove lazni do te drevene desky zalepim PUR lepidlem a je vystarano...

Re: Pořádný flaškostroj

Vazba na předchozí stupeň už tak úplně lokální není.
U celkové silné NFB se může stát, že u přechodových jevů i nepatrné zpoždění zpětné vazby může vést k "zahlcení" zesilovače, a lidské "ucho" je na to dost citlivé.
kudlibabka: Co posloucháš za muziku?

(upravil hranatybraska 24. 11. 2011 13:16)

Re: Pořádný flaškostroj

PB0305: Naprostý souhlas. Proto je lepší udělat více menších vazeb a celkovou nedělat tak silnou. Ale to píše i Lukeš. A stejěn na netu vidím spoustu konstrukcí s brutálně silnou NFB. Pak se nedivím, že se majitelům zvuk nelíbí. Tak to řeší tím, že tu NFB vyhodí. A jsme u toho. Howgh.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Souhlasím. Když jsem kamarádovi pro radost stavěl lampáček 2x 3W s 2x ECL86, vyzkoušel jsem si pár topologií včetně nulové nfb i celkové nfb. Ve výsledku jsem skončil u dost netypického zapojení s lokálními nfb v budiči (RC vazba z anody do gate) i konci (sekundár trafa zapojen do katody), které dávalo naprosto nejlepší zvuk. Výstupní odpor byl asi 1 ohm, čili DF = 8 smile

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Jop, přesně tahle topologie je použitá u většiny konců rádií a televizí s ECL86 Tesla z 60.let. smile

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Taky je dobrý cca 1/6 primáru push-pullu dát do katod viz Lukeš str. 212, QUAD, MacIntosh, ...

Re: Pořádný flaškostroj

A ještě to celý udělat v ultralineáru smile

Web

Re: Pořádný flaškostroj

2PB0305:posloucham siroky spektrum muziky,da se rict ze krome popu,metalu,cesky dechovky,Stinga,a U2 vsechno...
U jednocinnych lampacu hodne zavisi na kvalite vystupnich traf,je docela mozny pokud nejsou trafa spickova muze pomoci NFB apod...co se treba vysek tyce muzu rict ze nepotrebuju aby jich mel muj 6P15P SE v triode s PSSS vystupaky,ruskymi K75-10,MKP v oleji a AZ1 Telefunken meshplate vic...navic podani prostoru v tomhle zapojeni je opravdu fantasticky,to same plati o lokalizaci nastroju i hlasu....samozrejmosti je spickovy DAC a kvalitni zdroj nul a jednicek....analog uz nemam,teda nechal jsem si jeste jednoho pulstopyho Revoxe A77 mk3 a cca 500ks studiovych pasku....ř let jsemsi na nem ale nic nepustil...
Co se tyce EL84 a jejich ruznejch klonu,jsou lidi,kteri tvrdi,ze v UL ne.Ale treba Eddie Vaughn,konstrukter a vyrobce slavneho Carina SE ultra linear pouziva,teda je tam prepinac a posluchac ma moznost si prepnout trioda -UL,taky nabizi nekolik verzi kombinace pasivnich soucastek budice a zakaznik si ma moznost vybrat,co tam chce podle toho jaky ma choutky....
Steve Deckert zase ma u sveho SE Zenu moznost prepnuti hodnoty katodoveho odporu budici lampy,na minulym zesilovaci jsem to mel,ale ted uz ne,stejne jsem byl vetsinou linej to prepnout...

Re: Pořádný flaškostroj

Ještě k té NFB,
myslím, že tenhle obrázek mluví za vše.

http://s4.postimg.cc/q40dcaszd/931_nfb.jpg

zdroj:Briggs amplifiers

Web

Re: Pořádný flaškostroj

kudlibabaka: Jak máš zapojenou tu E180F ??

(upravil PB0305 25. 11. 2011 12:41)

Re: Pořádný flaškostroj

Ten obrázek je o výstupním odporu zesilovače. Zkreslení samotného zesilovač se z toho nedá poznat.
Pokud se použije na výstupu trioda a reproduktor "se silným magnetem", t.j. zpravidla s velkou citlivostí tak výstupní okolo 25% zátěže zcela vyhovuje.
Pokud by se výstupní odpor dále snižoval, už to na tlumení nemá podstatný vliv, ptotože stejně zbývá minimálně ss odpor cívky.
Pro tlumení je rozhodující součet stejnosměrného_odporu_cívky + Ri_zesilovače.

Re: Pořádný flaškostroj

Helejď, a jakto, že ne? Jaký je rozdíl v haromonickém zkreslení mezi průběhem 60Hz(A) a 60Hz (C)? Celkem velký.

Navíc je naprosto jasný, co budou hrát bedny, když se podíváš na rozdíl (A) a (C). Které frekvence budou zvýrazněny, atd..
Harmonické tam budou vždycky nějaké, nejde mi o THD0,00..%.

Web

(upravil PB0305 25. 11. 2011 13:46)

Re: Pořádný flaškostroj

Je měřený mikrofonem, já z toho nepoznám co zkreslil zesilovač a co reproduktor, pokud by takto zkresloval elektronkový zesilovač bez NFB tak by tam musela být nějaký problém. Bez bližšího popisu a dalšího měření je ten obrázek sice zajímavý, ale nejde na jeho základě usuzovat, že by se takto musel chovat zesilovač bez celkové NFB např. z 300B nebo AD1 na konci.
U AD1 udává Tesla zkreslení 5% při 4 W (SE ZNFB), při menších výkonech je pochopitelně asi menší.
Rozdíl v kmitočtových průbězích je dán nejspíš etrémě vysokým Ri zesilovače A)

(upravil hranatybraska 25. 11. 2011 14:51)

Re: Pořádný flaškostroj

Nevim, podle mýho názoru neposloucháme to, co je na výstupu zesilovače, ale to, co je na výstupu reproduktoru, že. Tj. akustický tlak. Podle mě je to adekvátní, samozřejmě, že je to ilustrační, nemůžem se bavit o konkrétní absolutní velikosti v přesně definovaných číslech, ale přes to to naprosto vystihuje celý problém.
Znova opakuju, že neřeším THD.

edit:
Ještě k tomu: "Rozdíl v kmitočtových průbězích je dán nejspíš etrémě vysokým Ri zesilovače A)" - A jaký vnitřní odpor má lampáč bez NFB? Při převodu trafa 25:1 (5k/8ohm) to při Ri pentody/svazk.tetrody 47k dá nějakých 75ohmů. Proto máte většina v zesilovačích bez NFB ze sekundáru-kamkoliv triody.
A proto opamp použil zsv ze sekundáru do katody výstupní pentody.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

To co tam zkoušeli by mohl být zesilovač s koncovými pentodami bez lokální nfb z transformátoru. Pokud by tam byly triody nebo dostatečná lokální NFB z trafa vypadalo by to jinak.

Re: Pořádný flaškostroj

Jo, přesně tak. A přesto spousta lidí staví pentody na konci bez NFB a pak tvrdí, že pentody jsou na konci nahouby. A že jsou lepší triody. A já říkám, není to ale kvůli těm lampám, ale kvůli blbýmu obvodovýmu řešení.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Přesně tak. Málokdo rozliší, kdy je problém v lampě samotné (linearita) a kdy jde o problém způsobený např. mizerným tlumením reproduktoru (výstupní odpor).
Vzhledem k tomu, že naprostá většina současných (basových) reproduktorů je navržena pro buzení "napětím" tedy z malého odporu, je jasné, že lampáč bez nfb pro něj nebude ideálním partnerem. Na druhou stranu, výše ukázané obrázky ukazují i to, že nfb nemusí být nijak extrémní.

Problém je, že se často tahá "esoterika" (proti které v principu nejsem) i tam, kde ještě velmi dobře platí klasická fyzika smile

Web

(upravil hranatybraska 25. 11. 2011 16:28)

Re: Pořádný flaškostroj

Ona ta fyzika platí stále.. (Nebo spíš náš konstrukt-popis-aproximace skutečnosti).
Problém je, že někdy si někteří z nás neví rady, a místo toho, aby se podívali, zda-li to už někdo před nimi neřešil, postaví se ve štafetě zpět na startovní čáru a vymýšlejí si vlastní teorie. Které jsou některé zcestné a nekteré dobré. Ale to ověření tu už většinou někdo provedl za nás.

Nu nic, kecám tu o blbostech, stejně mi půlka lidí nerozumí a druhá půlka lidí si o tom myslí své, a třetí půlce lidí je to jedno lol

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Je tu ešte aj 4.skupina ľudí smile

(upravil rayer 25. 11. 2011 19:54)

Re: Pořádný flaškostroj

BTW co sem si to tu tak procital, mel bych jeden dotaz,
z jakehoze to materialu jsou ty "amorfnimi jadra"
a co se na nich musi zahorovat?
Kovy maji bezne nejakou krystalovou mrizku,
valcovanim se orientuji, amorfni by snad mohlo byt kovove,
sklo ale o tom sem slysel akorat kdysi jednou na technologii.
Jaky je tam rozdil v ur a syceni proti normalnimu zelezu?

Web