Re: Pořádný flaškostroj

No právě si myslím, že tohle se tady vůbec neřeší. Prostě Ačko a elektrický topení/domácí opejkač buřtů v jednom. lol

Web

Re: Pořádný flaškostroj

http://www.youtube.com/watch?v=hvS6bOKL … re=related

Re: Pořádný flaškostroj

Dostal jsem kdysi od Sendyho kompletní dokumentaci 1kW zesilovače pro RPD právě se dvěma GU81. Ty báně jsou tam provozovány v dost zvláštním režimu - jednak je to samozřejmě pušpul buzený až do nasazení mřížkového proudu elektronkami 6P14P /EL84/, ale co mě zaujalo nejvíc je to, že oni ti pobláznění rusáci valí do třetích mřížek asi 14 kladných voltů. Setkal se někdo už s něčím takovým?
Anodové napětí 3kV to má usměrňováno kaskádou diod, totéž g2 i g1, kromě toho to má vestavěn tranzistorový limitér s bambusákama řady MP /!!!/, výstupní transformátor plave v transformátorovém oleji.
Myslím, že po prostudování oné dokumentace byste byli o hodně chytřejší, problém je, že schéma je na světlotisku formátu asi něco mezi A2 a A1, takže kopírování by asi bylo hodně složité.
Ještě mám někde slepé schéma /bez hodnot součástek/ zesilovače 0,75kW pro RPD s elektronkami RD200B, buzenými 6L50, celý budič je tam autosymetrický a údajně podle vzpomínek pamětníků to byl řádově lepší zesilovač, než ta ruská kurva, ve které bylo údajně furt něco vysrané.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

sinclaire neslo by to schema vyfotit slusnym fotakem?ja bezne fotim takovehle veci,ktere neni mozne skenovat

Re: Pořádný flaškostroj

Kdyžtak to můžu blejsknout zrcadlovkou..

Web

Re: Pořádný flaškostroj

bobobrod: Keby som mal nejaku zasobu gu81 kludne by som sekundoval smile ale nemam, ani neplanujem. Skor sa drzim sice atypickych, ale predsa dostupnejsich a mensich lamp ako je gu80/81. Ale drzim palce a som velmi zvedavy na vysledky.

Sinclair: skus to ozaj vyfotit, ta schema by zaujimala viacej ludi... a mna takisto smile

Ja momentalne davam dokopy EL84 SE, sice male prditko, ale hraje pekne, zisli sa mi tu pekne vystupaky na to, tak bol by hriech to nevyuzit. A musim prerobit EL84 PP, kedze mam tam nevyhovujuce trafo....

(upravil kudlibabka 13. 11. 2011 19:31)

Re: Pořádný flaškostroj

jj zrcadlovku a slusnej objektiv,nejlip pevnou 50ku....ja fotim na dennim svetle pri zatazeny obloze....
2zdenoeddie:pokud mas ten SE EL84 v triode,zkus verzi s 6P15P a udelej CCE mod,tzn. spoj pin 3 a 6 svitkem 0,1uF a uslysis co to udela  yikes
jo a mezi pin 7 a 9 musi prijit odpor 1K misto 100r

(upravil ondra Ch 13. 11. 2011 19:55)

Re: Pořádný flaškostroj

2Sinclair: To musel být šílený stroj, bohajeho 3kV z hodně tvrdého zdroje....nechtěl bych něco takového opravovat, zajímalo by mě kolik lidí opravu nepřežilo.. smile stači trocha nepozornosti a tradá...

Web

Re: Pořádný flaškostroj

kudlibabka: Je to klasika pentodove zapojenie, ale tak neni problem to hodit na triodu smile Az budem finalizovat, tak to vyskusam, a urcite neostanem len pri 6p15p... wink

Re: Pořádný flaškostroj

Ja jsem s EL84 experimentoval nejakou dobu,pak jsem vyzkousel 6P15P v triode a uz se k EL84 nevratil.Zkousel jsem ruzne EL84,ale 6P15P je prehrala vsechny.Pak jsem vyzkousel ten CCE mod,opet se to zlepsilo.K zapojeni v pentode /jedna z prvnich verzi na prkynku mela prepinani pentoda trioda/ uz jsem se nevratil,zvuk v triode se mi libi vic a vykon mi staci.
Postupne jsem udelal zdroj s lampovym usmernenim /zkousel jsem nekolik ruznych usmernovacek,nakonec zvitezila TFK AZ11/,dvema tlumivkama 10H/200mA a kvalitnimi svitky.To ma velky vliv na podani prostoru a detaily.V signalove casti mam jen dva odpory a jeden kondenzator,taky zalezi na jejich vyberu,mely by byt co nejkvalitnejsi,pri tomhle poctu neni problem koupit nejkvalitnejsi.To same vystupaky.Ted mi to hraje tak,ze to prehraje i nektery vyhlaseny DHT...prekvapive dobre mi hrala uz ta prvni verze,ale dneska je to nekde jinde...vsem kdo chteji kvalitni lampac a staci jim maly vykon/citlive bedny/ doporucuju...moje zapojeni je klon zesilovace Zen od Decware...

(upravil hranatybraska 13. 11. 2011 22:41)

Re: Pořádný flaškostroj

Já chcu jít u svýho Ačka s 6P14P v pentodě cestou místních ZSV, tak jsem taky zvědavý, jaký bude konečný zvuk..

K čachrům s g3: Na potenciál na g3 reaguje každý typ flašky jinak, dost to souvisí s konstrukcí lampy a dimenzemi mezi elektrodami.. ale každopádně to dost hejbe s charakteristikama lampy. Kladné napětí na g3 má u některé lampy za následek navýšení proudu v koleně anodové chrakteristiky, že je až podobné svazk. tetrodě (i s hysterezí), u jiné lampy zas deformuje charakteristiku do podoby tetrodových charakteristik. U jiné to třeba zas úplně rozbije charky na nelineární, vzájemně se proplétající chuchvalec. Takže těžko říct, zda-li to má nějaké výhody, laborovat s kladným napětím na g3..
Záporné napětí většinou hejbe s charakteristikama dolů, je to vzdáleně podobné, jako kdyby se změnšovalo Ug2.. Někdy se takhle modulovaly AM vysílače, g3 se budila stř. napětím o malém rozkmitu, se záporným předpětím g3 v řádech voltů.. o linearitě modulace ale nemůže být moc řeč. U té GU81M by se to muselo nejspíš změřit, co to dělá s charkama, ale soudruzi asi věděli, proč to tam tak je. A nebo třeba ne. Těžko říct. Takový je svéráz národního rybolovu..

Tož tak.
smile
edit: našel jsem jeden link, kde je obrázek z traceru, EF50 Ug3 -24V - 0V.
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ef50.html

Web

Re: Pořádný flaškostroj

hranatybraska napsal:

..jdu cestou malých výkonů, hlavně z důvodu finančních a taky, že preferuju tichý poslech, poslouchám hlavně večer když se učím či pracuju na PC, a ostatní už většinou ulehají ke spánku, tak abych nerušil, tak to moc nesolím.

Při tomto typu poslechu může klidně pár W A-čko stačit...

Web

Re: Pořádný flaškostroj

reeb:Při tomto typu poslechu může klidně pár W A-čko stačit...
2reeb:par watove acko /pri citlivych bednach/je zvukove to nejlepsi co si lze predstavit.Podle mych zkusenosti plati teze,ze pokud zesilovac hraje spatne pri jednom watu,tech zbyvajicich 99 je zbytecnejch....
Ja mam u kompu 10W chip amp za 11USD,dodelal jsem jen zdroj.U dalsiho kusu jsem dal lepsi civky a kondy,obri zdroj,ted se zvukove blizi jednocinnemu lampovemu acku,detailni zvuk bohaty na detaily,pouze basy jsou o neco slabsi nez u mojeho referencniho 2x2W acka s obrimi vystupaky.

Re: Pořádný flaškostroj

Bodejť by nebyly "slabší", ten chipamp má nejméně 10x vyšší činitel tlumení než lampáč (zejména bez nfb).

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Pánové zkuste někdo změřit zkreslení těch vašich strojů,zvukovku máte určitě každý.........docela by mě to zajímalo...

Web

Re: Pořádný flaškostroj

gu32 amp PP, Pout=5W/8R THD+N=1%. Nic moc co? Niet divu, ked je to jeho maximalny vykon. Pri 1W THD+N cca 0.3%, prevedenie vrabcie hniezdo. Po sfinalizovani predpokladam mierne zlepsenie.

Re: Pořádný flaškostroj

To je ale docela hrůza yikes nechápu proč něco takového dělat......

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Protože kvalitní tranzistorovej zes (typu DPA), napájený příslušně nižším napětím pro výkon cca těch 10W, opatřený adekvátním chladičem a nabiasovaný do A třídy by měl zkreslení odhadem 0,001% v celém pásmu a při libovolném výkonu, 100-1000x vyšší DF a daleko širší frekvenční rozsah. O dokonale aperiodickém přenosu impulsů narozdíl od transformátorových bestií nemluvě. Ale nesvítil by, nebyl by tak velký, drahý a těžký, nezáleželo by tolik na výběru komponent a to by nebyla ta pravá sranda.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

No a samozrejme by nehral tak dobre!

Re: Pořádný flaškostroj

http://i177.photobucket.com/albums/w214/zdenoeddie/1A%20picoviny/icon_tesgenial.gifhttp://i177.photobucket.com/albums/w214/zdenoeddie/1A%20picoviny/icon_icon_applause.gifhttp://i177.photobucket.com/albums/w214/zdenoeddie/1A%20picoviny/lampojdruznik.gif