Re: Pořádný flaškostroj

Ne.

(upravil hranatybraska 9. 11. 2011 8:50)

Re: Pořádný flaškostroj

Uplatňuje se na okrajích audiopásma a to za určitých podmínek:

U anodové tlumivky se uplatňuje hlavně její reaktance na dolním konci pásma - lidově řečeno, čim větší indukčnost, tím jde cívka víc dolů (frekvencí). Přenos dolních frekvencí se dá ještě vylepšit zvolením vhodného vazebního kondenzátoru na další stupeň, který pak tvoří s tlumivkou sériový LC obvod právě v oblasti poklesu basových frekvencí. Když jsem to zkoušel, tak u tlumivky z běžného VT byla hodnota koďouru cca 1uF. Ale osobně to nepovažuju za moc hifistické řešení..

U vysokých frekvencí je průběh lepší než u odporové vazby, ale zase do toho kecá vlastní rezonance tlumivky (která ale bývá tady o dobré audiotlumivky nad pásmem slyšitelnosti).

Střední frekvence jsou stený jako s odporovou vazbou, až na to, že odporová vazba dává poloviční rozkmit výstupního napětí.

Mřížková tlumivka dle mého pro audio nepřináší žádné výhody oproti odporu 1M.

Každopádně mám vždycky pocit, že jak někam cpu tlumivku, tak to pak musím krotit místní NFB, páč mi přijde, že se to chová jak utržený ze řetězu. Ale pokud se to zkrotí NFB, tak to nehraje špatně.. (S čímž nebude určitě souhlasit Kudlibabka smile )

Web

(upravil PB0305 9. 11. 2011 11:42)

Re: Pořádný flaškostroj

Pokud jde od dolní konec pásma:

f1 = Ri / (2*3,14*L)  (viz Lukeš str. 173)

Pokud je Ri dostatečně malé a indukčnost dostatečně velká jako v tomto případě tak malý pokles začína někde u 5 Hz, ale vzhledem k ss odporu tlumivky je velmi malý.

Tlumení zajišťuje malé Ri triody (a taky ss odpor tlumivky)

Re: Pořádný flaškostroj

Jo, máš asi pravdu, u triody to bude jinak. (A myslím že lépe.) Zabýval jsem se tlumivkou v anodě pouze u pentod. (Konkrétně jsem laboroval s EL84.) Tam je trochu na překážku jejich vysoký vnitřní odpor. Který se ale dá srazit právě místní zápornou zpětnou vazbou do katody téměř na úroveň těch triod.

Ehm a laborovali ste někdo s proudovým zdrojem místo Ra? Něco jako např. s LND150? Škoda, že ty trandy jsou tak těžko dostupné, bych to i prubnul, co to provede se zvukem..

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Proudový zdroj v anodě  je např. SRPP

Re: Pořádný flaškostroj

Ten clovek,ktery mi vyrabel anodove tlumivky mi doporucil vazebni kond nejmene 2,2uF,kdyz jsem zkousel cca 0,47uF byly basy vyrazne slabsi,rovnez mi doporucil vyssi hodnotu katodoveho kondu,v tomhle zapojeni mam myslim tech 2700uF Oscon SEPC.
O proudovem zdroji jsem uvazoval,ale pote co jsem sehnal kvalitni anodovy tlumivky,uz jsem neresil.
S SRPP jsem nejakej cas laboroval,hra to hodne dobre,treba 6n6p nebo 6n16b se mi velice libi v SRPP,par preampu v tomhle zapojeni jeste stale mam,je to jednoduchy,levny reseni ,ale anodovy sledovac s anodovou tlumivkou mi prijde zvukove jeste lepsi...
Vyrobit vybornou anodovou tlumivku neni az takova sradna,vetsinou jsou hodne drahe,to same plati o vazebnich transformatorech,jedny spickovy Tango mam,budou v predzesilovaci s DHT(triody 26 Raytheon).Pokud by nekdo chtel vyzkouset zapojeni s kvalitnima anodovyma civkama asi bych se dal ukecat a pujcil bych nejaky na vyzkouseni...

(upravil hranatybraska 9. 11. 2011 17:59)

Re: Pořádný flaškostroj

mno 0,47uF je zas už málo, hodnota toho koďouru je cekem kritická
holt jde o naladění sériového RLC obvodu..
ale důvod proč to nepovažuju za dobré řešení pro kvalitní poslech je tenhle: Zkus si tím prohnat obdélník, a uvidíš, co ti vyleze za tím. lol
Takže raději vyšší vyzební kapacitu, nic tím nezkazíš.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

jj,vcera jsem chtel udelat poslechovy test mrizkove tlumivky versus mrizkove odpory,no ale dopadlo to tak,ze jsem sednul zacal poslouchat a nechtelo se mi zvednout ze zidle jak to pekne hralo....a pak uz sel spat nas maly Míra,tak jsem vypnul jistic....
Pro mne je jedinou nevyhodou tehle flaskostroju,ze je potreba pomerne dlouho zhavit,nez to predvede co to fakt umi.To je i trochu problem pri porovnavani ruznych flasek,aby to bylo objektivni musi byt vsechny pekne nazhavene....to takovej chipamp....

Re: Pořádný flaškostroj

zdenoeddie napsal:

Ak tomu dobre rozumiem, tak sa uplatnuje teda aj reaktancia tlmivky. Ale nesposobuje to potom nerovnomerne zosilnenie f pasma?

Pokud je Ri triody podstatně menší než impedance (reaktance + ss odpor) tlumivky je zesílení v podstatě rovno S * Ri
Takže vzrůst induktance tlumivky má na zesílení nepatrný vliv (zlomky dB)

(upravil hranatybraska 11. 11. 2011 17:15)

Re: Pořádný flaškostroj

PB0305: Oki, to jsem nevěděl, že horní trioda v SRPP se chová jako zdroj proudu. Díky smile

Mohl bych ještě poprosit o schéma lampového zdroje proudu, co je např použit tu v tom schéma od Bobobroda?

http://s4.postimg.cc/ctdr0c3p5/2868_p11409783.jpg

Jasně, že bych ho mohl realizovat s tranzistorem, ale nechce se mi, chci to mít celý lampový smile

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Myslíš proudový zdroj kterým je podepřený vstupní diferenciál?
Já tam dávám Jfet + odpor kvůli jednoduchosti.
Nač si přidávat flašku tam kde už být nemusí...?

Re: Pořádný flaškostroj

Jo, ten myslim.
Jfet vyzkousim taky, ale jak jsem psal v minulym prispevku, chtel bych to mit cely flaskovy..

Web

Re: Pořádný flaškostroj

S flaškou to zapojíš úplně analogicky Jfetu.
Mřížku na - zdroj, mezi katodu a - zdroj odpor kterým najustuješ proud, anoda je výstup prouďáku.
A pohlídej si napětí mezi žhavením a katodou...
Frštenzí?

(upravil sinclair 12. 11. 2011 20:36)

Re: Pořádný flaškostroj

Zde je soubor z katalogových listů Tesly Rožnov /katalog "Miniaturní elektronky"/, týkající se ECC-PCC88. O nízkofrekvenčním použití tam není ani jediné slovo, ta elektronka byla speciálně vyvinuta a používána v kaskódových vstupních dílech TV tunerů.
Je to jako narvat si do tranzistorového konce 2xKU607 a myslet si, jak nemám rychlý zesilovač /KU607 mají Ft tuším 20MHz/. To samé se týká používání vysloveně spínacích fetů v zesilovačích, které na to nejsou ani konstruovány, ani určeny, nebo případně "hlavovské" zesilovače s EL-PL509, případně EL-PL500 či 504 na koncových stupních.
http://sweb.cz/servisdok/ecc88_comment.pdf

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Leošu - nechápu proč jsi to sem teď vložil, ale budiž...
Na to ti můžu odpovědět podobným tvrzením - ECC83 byla taky vyvinuta jako VF flaška, ECC85 mělo na vstupu snad každé rádio.
A kdo může za to že se zalíbily i pro NF...?

Re: Pořádný flaškostroj

Nikoliv, ECC83 nebyla vyvinuta pro vf použití, i když původní záměr tam byl-ale holt se nepovedla, tak je z ní úspěšná nf flaška. Ostatně pokud se mrkneš do stejného katalogu, tak tam pro změnu u ECC83 není o vf ani zmínka a celý text se točí okolo nf zesilovacích stupňů. ECC85 je podle stejného katalogu skutečně vf elektronka pro I. až III. pásmo nebo FM a skutečně se takto používala. To, že ji Vrábláci dali na invertor do Musiců, Mono a AUJ620 má svůj důvod, stačí se podívat na datasheet.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Kdo se přidáte paralelně na projektu, jehož start jsem oznámil v #191 s GU-81 na konci?
Kdysi mě inspirovala konstrukce http://www.lampovik.ru/Production/Tower/Tower.htm
Protože tam byl v popise i nástin zapojení - http://www.lampovik.ru/News/usilitel.htm
tak jsem zapnul závit ale stejně to zkusím po svém.
Najde se aspoñ někdo kdo to bude užitečně kibicovat?

(upravil kudlibabka 13. 11. 2011 13:33)

Re: Pořádný flaškostroj

Bobo,ja jdu sice cestou blesich vykonu,ale drzim ti palce...pokud bys potreboval nejaky elyty velkych kapacit na 450-500V tak tady mam a uz je asi nevyuziju,muzeme za neco vymenit...
Ten vezovej monoblok z odkazu je fakt hustej...tipoval bych ze zere jako kdyz zapnu vsechny stroje v dilne...:O

(upravil hranatybraska 13. 11. 2011 16:17)

Re: Pořádný flaškostroj

bobobrod: Člověče, táhnout tohle v Ačku už je fakt husťárna. Jednu GU81M doma mám, ale jsem celkem holopúrdelník, takže bych finančně neutáhnul ani trafák smile Ta flaška si sosne 10A/12V jen na žhavení, ale to už sám určitě víš. Nechá si líbit i 6kV na anodě. Ale jako fandím ti, pokud si chceš udělat takovéhle "věžáky" domů. Já taky jdu cestou malých výkonů, hlavně z důvodu finančních a taky, že preferuju tichý poslech, poslouchám hlavně večer když se učím či pracuju na PC, a ostatní už většinou ulehají ke spánku, tak abych nerušil, tak to moc nesolím.

Jako co si myslím s touhle flašou, osobně bych se nebál a budil ji 6L50kou, důvod: Je jich relativně hodně, má vpřijatelně malé skreslení (troufnu si říct, že je to vysloveně audioflaška) a ty armádní snesou špičkově 3kV na anodě. (Vyzkoušeno osobně, kdy 6L50S fungovala celkem obstojně ve VTTC buzeném přímo do spodku sekundáru, můžu postnout video, pokud bude zájem)

Určitě je nutností stabilizovat Ug2 GU81M PARALELNÍM stabilizátorem, tahle flaša má už zpětný proudy g2 a bez stabilizace nedá plný výkon a dějou se tam různý věci jako je kmitání, atd..
Blokovat g2 co nejblíže u anody.
Jakej snese Rg1 pro předpětí těžko říct, osobně bych dal co nejmenší, jakej dá budič - tj. ta 6L50ka by mohla jet i do celkem malý impedance.
GU81M je celkem strmá flaška, takže určitě co nejkratší přívody ke katodě, a raději delší od anody, Ug2 blokovat co nejblíže u  flašky, ať z toho není KV vysílač..

Nu a samostatnou otázkou je výstupák.. bude trochu problém s elektrickou pevností, bych se přimlouval za C jádro, a mezi primárem a sekundárem TLUSTOU izolaci - a impregnovat to vakuově. Ač to není asi košer, paralelně s primárem bych zapojil "bušerot" se spočítanou frekvencí kolem 30-40kHz, ať ti ten výstupák neshoří, kdyby náhodou začlo něco kmitat. A nechci vědět, co by se dělo, kdyby se ten zesik zapnul bez připojeného repro, nebo se při produkci vytrhla šňura od repro. Chtělo by vyřešit hlavně tuhle ochranu.

Před 6L50ku do rozkitu by stačila i nějaká lineární pentoda, i ta EL83 by tam šla.

Co filtrace napájecího nepětí? Pro přijatelné zvlnění to bude chtít koďoury alespoň 100uF/1-?kV.. + nějakou tu VN tlumivku. Určitě by se proti brumu dala použít ZSV a dále by tu nemusel bejt špatnej nápad odbručovací vinutí na výstupáku..

Hodně štěstí a když sem sem tam něco hodíš ze stavby, rád se na to mrknu lol

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Pánové rád čtu tento dred, jen mě prosím někdo vysvětlete, jaký má význam monstrum s anodovým napětím přes tisíc voltú dávající výstupní výkon několik desítek watů? Nemá sice přechodové zkreslení, ale to jsou asi všechny výhody co to má.
Co spíše nějaké opravdu výkonné OTL. V hodně otevřeném ABčku?...Ale jinak přeju hodně radosti při bastlení a málo popálenin od DC proudu :|

Web