Téma: Pořádný flaškostroj

Zajímá mě, kdo zde aspoň trochu dělá s flaškama...spíše s těma pořádnýma - vysílačkama typu 805, 811, 845, GM70, GK70, ale i třeba RD200 či GU-81. Chystám se postavit pořádný "těžký highend" právě s něčím takovým.
Zde bych rád roztáhnul vlákno právě na toto téma. Pokec a konzultace co a jak by šlo udělat, čeho se vyvarovat...

Re: Pořádný flaškostroj

Výstupák pro Ua 3kV je hračka....a ten nádhernej bengál, když střelí... lol

Re: Pořádný flaškostroj

To si objednej konzultaci u Petříka, kolik stojí výstupák na 2-3kV lol  Ono když na to přijde, tak díky té izolaci zesilovač nabude trochu na rozměru...

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Co GU-5B? lol

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Co s nima ? Měl jsem jich dost smile. Když to bude chladit olejem, tak to nebude ani hlučné.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Sendy,myslíš třeba tohle? http://www.hifiart.cz/nostalgy/nostalgy.htm#

(upravil Bery 15. 3. 2010 22:04)

Re: Pořádný flaškostroj

Max Ua 3,8kV výkon 2,5kW a 25A na žhavení na High-End si myslím ideální smile
Edit: Pokud by někdo tu lampu měl, klidně nefunkční/trochu prasklá, tak mu od ní za malý úplatek pomůžu smile sory za OT

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Něco bylo i na HE smile

http://s4.postimg.cc/a4rd3lsmx/262_bobany.jpg

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Taková GU5b svítí jako lampa na hrobě smile

http://s4.postimg.cc/ycyglhik9/891_gu5fl.jpg

Web

Re: Pořádný flaškostroj

...a vidím, že jste se chytili. Spíše bych zde ale uvítal pokec typu toto už jsem zkoušel a s takovým výsledkem. Mě se právě doma povalují zmíněné flašky a rád bych s nimi něco. Až se příští zima zeptá, budu připravený. Některé Petříkovy kousky znám z obrázků, rád bych zkusil něco podobné. Najdete hromadu chvály na GM70 a GK71 na ruských stránkách, chválí je i jinde. Kdo to zkusil u nás v Česku?

Re: Pořádný flaškostroj

Mám v dosahu rozestavěný baskytarový zes s 2x OS125/1750 či jak se ta lampa jmenuje... čeká se na nové síťové trafo a pár keramických dílů... zřetelně to je šlápnutí vedle.

BTW, vysílacím lampám většího výkonu je nejlíp ve vysílačích. S RD200 je pár zesů postavených. Pochybuji, že by jejich autoři to chtěli někde veřejně rozpitvávat a já to respektuju.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

os125/1750 mám v depozitu taky. Čeká na patici. Pak by se mohlo laborovat.
Nevím, jestli na basu je to to pravé ořechové, zde by víc pokibicovali muzikanti. Každopádně dostaneš pořádně výkonu.
Kde se dají sehnat tyto patice za nějakou rozumnou cenu? Ony pasují i na některé další flašky.
Na RD200 kdysi běhal rozhlas po drátě. Flašky jsou k mání, patice taky. Mám je právě odloženy na áčko. Když se ta flaška roztopí, dá už trochu výkonu do repráku. Dám vědět jak to dopadne.

Re: Pořádný flaškostroj

Patice na OS se dají sehnat třeba od Broadband/Johnson, stály asi 60$ za kus.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

Sendy počkej s těma GU5b na dušičky, ty pujdou na dračku smile

Re: Pořádný flaškostroj

Schéma dráťákového zesilovače s RD200B kdesi ještě ve složce ze školy mám, pamatuju si jenom, že buzené jsou až za nástup mřížkového proudu dvěma 6L50, Ua 2,5kV  a výkon 750W na přepínatelném sekundáru olejového výstupního trafa. To trafo jsem mnohokrát ve škole viděl /moje specializace byla nf sdělovací technika/ a na tom zesilovači nás učili - jak diagnostikovat závadu, jak přistupovat a chovat se k vysokému napětí apod.
Není to žádná prdel, ten transformátor byl obrovská plechová krabice s kohoutem nahoře a dole pro výměnu oleje a vn izolátory stejně, jako to měly krabicové olejové kondenzátory v anodovém filtru.
Není s tím žádná prdel, nikdo k tomu bez mistra nesměl a při simulované závadě mikrospínače ve dveřích vn části vám vybíjecí tyč málem vyletěla z rukou, jaká to byla pecka.

V domácích podmínkách bych přes 1000V určitě nešel, vzduchový výstupák s potřebnými izolacemi by snad ještě vyrobit šel a výkon bych z těch flašek tahal spíš maximálním dovoleným Ik, tedy snížením Raa na nejnižší možné minimum, což ovšem částečně zkrátí jejich i tak nepříliš valnou životnost.
Pro nástrojové zesilovače je to naprostá píčovina, uvážíme-li, že se tyto aparáty často převážejí z mrazu do tepla, musí pracovat i ve značném vlhku /třeba venku večer, když padá rosa/ atd.
Kromě toho je třeba vzít v úvahu, že elektronky s katodou z thoriovaného wolframu, jako má RD200B jsou dosti háklivé na přežhavení, ten dráťákový zesilovač měl ferrorezonanční stabilizátor žhavicího napětí a ještě přepínač k jemnému dostavení.
Kromě toho ještě vím, že vysílací elektronky řady OS jsou značně divoké a nf provozu jsou s nimi ohavné problémy, proto bylo v tehdejší Tesle Pardubice v 50. letech vyrobeno jen několik kusů 250W zesilovačů s OS70 pro Strahovský stadión a posléze od výroby upuštěno. V mezidobí, než se výroby DR zesilovačů ujal Hloubětín, se vozily 1kW zesilovače z Ruska, s GU81 - kompletní dokumentaci mám od Sendyho.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

díky sinclaire za příspěvek. Plánuju, že se za tebou stavím, probereme to ústně.

Re: Pořádný flaškostroj

... ať máme o čem tlachat dále. Na zkušební desce mám první z kousků, ten plánovaný nejjednodušší.
Trioda je VT-4-C od GE známá též jako 211, driver je na ruské 6F5P
Topí to z cca 900 V necelými 80 W a do zátěže to pak natlačí watíků cca 14, což odpovídá datasheetu.
Chová se to překvapivě ( až podezřele ) velice mravně

http://s4.postimg.cc/dpslyr6wp/2868_p11302821.jpg

(upravil sinclair 18. 3. 2010 12:26)

Re: Pořádný flaškostroj

Mám tam dvě nové nepoužité vysílací elky OS51, je to ekvivalent americké flašky 6083, má to Pa=45W, ale je  potřeba dohledat katalogový list. Rád se jich za dvě zdravé EL34, případně nezraněný zadní panel z Musicu 130 a Musicu 70 zbavím.

Web

Re: Pořádný flaškostroj

ta konstrukce nahozená Aleskou není špatná. Já ji v podstatě používám v driveru na napětí 400 V. Jen se zvětší odpory, aby zůstaly pracovní body. Vstup M47mě přijde dost velký. Dokonce prakticky stejně to chodí s ECC99 nebo 6N6P, zmenší se výstupní odpor.
Co s tím - máš driver pro výstupní flašku. Postav si SE na dvojici flašek...

Tolik z citace odjinud. A zde je ukázka:
http://s4.postimg.cc/f644gw9tl/2868_p11302721.jpg

SE s ruskýma GI-30. Zaujal mě exotický tvar. Při 300 V napájení z toho leze tak do 7 W. Driver je právě SRPP s ECC85.

Re: Pořádný flaškostroj

Co máš za bedny, že ti stačí tento výkon?

Web