(upravil obutt 4. 3. 2010 20:25)

Téma: Práca so súčiastkami

Má niekto skúsenosti s pájkovaním SMD? Môžem ich pripájkováť obyčajnou trafo pájkou, alebo to radšej ani neskúšať.Ak nie môžem nahradiť SMD klasickými súčiastkami rovnakých hodnôt? A ešte kde sa dajú zohnať kvalitné elektrolyty axiálne?

Re: Práca so súčiastkami

Můžeš ale opatrně- menší nožky..a pravidla jak u normálních součástek-u cmos, jfet atd. nezapínat a nevypínat pájku.
Nahradit můžeš..

Kondy modré tesla TF... má Denkl nebo dražší modré BC v GM...

Web

(upravil zuki 4. 3. 2010 23:00)

Re: Práca so súčiastkami

Za malý peníz se dá sehnat pájka s topným tělískem - bez regulace - na pevnou teplotu. Je to levné a čistější řešení.
http://www.gme.cz/cz/n-sh815a-p730-215.html nebo http://www.gme.cz/cz/pajeci-pero-30w-si … 0-401.html atd.... Teplotu (výkon cca 25-40W) bych volil 320-400°C.

Součástky můžeš použít jaký chceš SMD nebo klasiku, je to jedno. A SMD se s výhodou dají použít u VF a výše (mají malé rozměry a tím i malou indukčnost). Musíš si ale zkontrolovat výkonovou ztrátu u odporů apod...
Např. SMD R 1206 má jen 0,25W a 0805 jen a 0,1W....

Trafopájkou to jde sice taky, ale je to vopruz...

(upravil obutt 6. 3. 2010 22:37)

Re: Práca so súčiastkami

Chlapci ďakujem za rady,ale idem sa pýtať ďalej.Čo je výkonová strata odporov?Je to strata ktorá sa prechodom odporu mení na teplo? Je to také kritické že nahradený odpor musí mať takú istú stratu ako ten SMD? Staviam si kvalitný predzos. a tam potrebujem tie koax. elyty.Mohol by som použiť kondiky TESLA zo starej telky cca 20 ročnej alebo radšej nové.Ide o obvody napájacieho zdroja. Ešte k tej lacnej pájke.Kúpil som si raz takú lacnú.Keď som ju zapol hrot najprv zmodrel, potom ho to ťahalo až do čierna a správal sa ako odpudzovač cínu, takže som s ním nepripájkoval ani bodku.Ale mám tip na využitie takého hrotu.Vsunúť do hlavne a vypáliť ho aspoň do zadku tomu kto to vyrobil na predaj.Takže keď už si kúpim mikro pájku tak jedine s reguláciou teploty a nie tú najlacnejšiu.Možno s tými odpudzovačmi má niekto aj dobré skúsenosti.

(upravil dhaman 6. 3. 2010 21:16)

Re: Práca so súčiastkami

Hmm odpudzovac... pouzil si k tomu poriadne namocenu hubku ? A odporucam cin s Sn/Pb 60/40...

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: Práca so súčiastkami

Na čištění pájecího hrotu je možno v GESu koupit salmiakový "kámen".

Web

Re: Práca so súčiastkami

Nebo malý kartáč ocelák..

Web

Re: Práca so súčiastkami

Ono je totiž potřeba ten hrot jakmile se nahřeje namočit do cínu aby se potáhl.Když ho necháš nahřát jen tak,udělá to co jsi popsal.

(upravil obutt 6. 3. 2010 22:52)

Re: Práca so súčiastkami

S tou pájkou to bolo už pred dvomi rokmi nepamätám už na detaily ale myslím že som ho skúšal hneď pocínoať v čase keď sa ešte len nahrievala.Ale aj tak sa mi zdalo že ten hrot je až priveľmi horúci.Aj som ho čistil všetkým možným ale nepomohlo.Netvdím ale isto, že som nebol práve ja príčinou jej smrti.

Re: Práca so súčiastkami

Některé ty levné pájky (třeba u ťamanů za pár desetikorun) mají ty hroty fakt mizerné, vím že to někdo nahradil hřebíkem..

Web

Re: Práca so súčiastkami

Při prvním zapnutí pájky bez nebo i s regulací je opravdu dobré ji pěkně pocínovat, ale u dobrých výrobků s tím nebývá problém. Správný hrot je vyroben z poniklované mědi a nesmí se čistit kartáčem nebo pilníkem. Čistí se navlhčenou (přiloženou) houbičkou. Při poškození ochranné vrstvy dojde velmi rychle k rozpuštění mědi a vzniku dutiny v hrotu. Já mám doma dvě tyhle pájky bez regulace min. 10let a měnil jsem za tu dobu jen jeden hrot. Používal jsem je několik let, pak jsem se vybavil pájkou s regulací... Pokud se pájka hřeje na vyšší teplotu než cca 400°C, tak je s udržením čistoty hrotu občas problém.... Typická teplota hrotu by měla být ve specifikaci pájky.

Re: Práca so súčiastkami

Potrebujem PT 2256 el.potenciometer niekto ho ponúka za 60 až 80 korún solo,iní za cca 200 ako stavebnicu so súčiaskami a ďalší za 480 solo.Poraďte ktorý kúpiť.Lacné sú Číny?Keď je to tak,kúpiť radšej drahší,len neviem či mi aj tak nepredajú ten lacný!

Re: Práca so súčiastkami

Pokud potřebuji pocínovat nějaké "odpuzující" materiály, používám jako pájedlo acylpyrin. S jeho pomocí se mi podařilo pocínovat třeba hliník, nebo přepálený hrot pájky (po oškrábání černé spáleniny). Acylpyrin při pájení strašné smrdí, tak pracovat v dobře větraném prostoru.

Re: Práca so súčiastkami

S tým acylpirínom som to už kdesi počul určite to vyskúšam.Vie mi niekto povedať ako zmerám starý el.kondík či je ešte schopný teda akú má ešte kapacitu?Ako je to s presnosťou odporov ?Príklad- mám 10 K odpor 1% zmeral som ho dig.multimetrom na rozsahu 200K mi ukázal 10k ale na rozsahu 20K ukázal 8.5K tak to potom nieje 1% odchýlka.10k je 10 000 Ohm a 1% z 10 000 je 100, potom 1500 Ohm z 10 000 je 15%.Bol by som rád keby mi to niekto múdrejší a skúsenejší vysvetlil. Ďakujem.

Re: Práca so súčiastkami

Zahoď ten multimetr sad

Web

Re: Práca so súčiastkami

Máš dobrou baterku v multimetru? Pokud jo, řiď se Sendyho doporučení.
Odpory mi měří v udávané toleranci +- 1% + x digit i multimetr za Kč 99,-

Re: Práca so súčiastkami

Já mám klasický multimetr z Baumaxu za 149 kč a se slabou baterkou je schopný na rozhasu 700V stř. naměřit v zásuvce od 140 do 345V podle nálady smile

Web

Re: Práca so súčiastkami

Odporové rozsahy by měly sedět i při vybité baterce, ty se dělají poměrem Rn/Rx. To spíš má ten měřák vadný přepínač nebo i něco jiného.

Web

Re: Práca so súčiastkami

Sendy,asi ho budem musieť zahodiť. Meral som v zásuvke ukázal mi 260 V.Potom som ho rozobral aj celý prepínač.Na tých kontaktných kruhových dráhach boli plastové piliny,tak som to vyčistil vystriekal kontaktným sprejom a namazal stredový plastový výstupok kt. sa odieral.Potom som zmeral asi 30 odporov.Na tých 95% to meralo správne ale ku koncu to začalo zase blbnúť.Zmeral som zase volty v zásuvke a už ich tam bolo 290. Ani som si nevšimol kedy prišli. Takže s takým multimetrom akurát môžem skúšať ako ďaleko doletí keď ho šmarím.Už sa bojím aký si kupim ďalší.Nebol by lepší s automatickým prepínaním rozsahu?Alebo poraďte ak máte spoľahlivé-značku a typ.

Re: Práca so súčiastkami

To je teda totální ultrašmejd smile Kup si třeba v tipě jeden z nejnižších UNI-T multimetrů(UT33A apod). Stojí pár korun a docela to ujde. Není to sice nic extra, ale docela "přesně" se s tím měřit dá.